Eleccions 12M | La Cecot proposa als partits polítics compromís parlamentari i una Conselleria per la Simplificació Administrativa i la Reforma de l’Administració

Xavier Panés: “creiem que la nova legislatura hauria de contemplar una Conselleria de la Simplificació Administrativa i un compromís parlamentari dels partits polítics perquè durant els pròxims quatre anys es posi a la ciutadania i a les empreses al centre i es racionalitzi la teranyina normativa, s’optimitzin processos administratius i es redueixi la burocràcia”.
  • La patronal catalana ha elaborat un document de propostes per les eleccions al Parlament de Catalunya del pròxim 12 de maig amb l’objectiu d’estimular l’economia catalana i millorar la competitivitat de les empreses, que ha fet arribar als partits polítics. El document marca cinc prioritats per la nova legislatura.  
  • Una de les demandes que fa l’entitat a tots els partits és responsabilitat i compromís per part de tots ells, sigui quin sigui el resultat final de les eleccions, per tal de garantir l’estabilitat política i jurídica a Catalunya i poder preservar i promoure l’activitat econòmica, mantenir l’ocupació i generar riquesa que acabi redundant en el benestar social de la ciutadania.  

 

Terrassa, 11 d’abril de 2024. La patronal catalana Cecot ha elaborat un document de propostes per a les eleccions al Parlament de Catalunya del pròxim 12 de maig on estableix cinc prioritats que hauria de tenir en compte l’executiu que sorgeixi de les votacions per a la nova legislatura amb el propòsit de millorar la competitivitat de les pimes i estimular l’economia catalana.  

Tanmateix, i previ a les propostes, la Cecot ha demanat als partits polítics catalans que hi concorreran, responsabilitat i compromís per part de tots ells, sigui quin sigui el resultat decidit per la ciutadania, per tal de garantir l’estabilitat política i jurídica de Catalunya. “Una estabilitat necessària per preservar i promoure l’activitat econòmica del país, mantenir l’ocupació i generar riquesa que acabi redundant en el benestar social de la ciutadania”, estableix l’entitat en el document.    

De totes les reivindicacions empresarials recollides entre els col·lectius professionals i sectorials que representa la Cecot, en el document s’han prioritzat aquelles propostes i demandes que els són comú, independentment dels sectors i la grandària de les empreses. Unes propostes, organitzades en cinc prioritats, que pretenen que la nova legislatura posi l’èmfasi en:

1) La simplificació administrativa i la reforma de l’administració pública.

2) Estímuls i mesures de millora de la competitivitat fiscal de les empreses.

3) Diversificar el model econòmic, potenciant l’activitat industrial.

4) La transició energètica i la sostenibilitat.  

5) El treball i el talent de les persones, així com orientar les polítiques migratòries a la inclusió i la corresponsabilitat.  

“Hem determinat com a prioritat número u la simplificació administrativa i la reforma de l’administració publica perquè, més enllà de ser una de les reivindicacions històriques de la casa, és un eix estratègic de treball patronal amb les administracions pel gran impacte que té sobre la competitivitat de les empreses i en la competitivitat-país”, exposa Xavier Panés, president de la Cecot. “Fa més de deu anys que hi treballem amb el FERA en aquest sentit; hem col·laborat durant una dècada pel desenvolupament de la FUE i la Llei de simplificació i ara, que mitjançant les mobilitzacions de la pagesia s’ha fet visible a ulls de tothom, és moment de recollir aquest clam unitari i transversal i treballar de debò en una reenginyeria de processos que permeti optimitzar i racionalitzar els processos administracions previs a la digitalització. I a més l’impacte de la teranyina normativa impacta a tots els àmbits de la societat, no només els autònoms i les empreses, també als particulars”.

“És per això que pensem que plantejar la creació d’una Conselleria de la Simplificació Administrativa i la Reforma de l’Administració durant una legislatura, amb el compromís parlamentari de tots els partits, no és tan descabellat i pot ser una bona proposta. Si durant quatre anys ens marquéssim uns objectius col·lectius i uns compromisos compartits per aconseguir reduir la càrrega burocràtica i administrativa actual, aprofitant les noves tecnologies i la IA, podríem beneficiar-nos col·lectivament”, conclou Panés.

La Cecot s’ha posat a disposició de les forces polítiques amb representació parlamentària per tal de sumar sinergies en la consecució d’objectius estructurals de país. “Tenim clar que les solucions no vindran mai d’un únic actor, per més poder de gestió de competències que aquest tingui. Ha de ser, i seran, el resultat del diàleg i dels consensos amplis. Cal una complicitat transversal entre agents polítics, socials i econòmics que tingui prou força per dur a terme els canvis necessaris i trencar les inèrcies que s’han demostrat caduques o ineficients”.

 

Debat pre electoral sobre política industrial a Catalunya

L’entitat ha proposat, també, un debat pre electoral el pròxim 22 d’abril al matí a la seva seu per tractar fonamentalment sobre política industrial. El debat partirà de la base de la caiguda del sector industrial en el model econòmic, en les darreres dècades, i de l’objectiu europeu d’incrementar l’autonomia estratègica i l’increment del PIB industrial en l’economia dels països de la UE.

 

Descarregueu el document de propostes Cecot aquí.