La Cecot celebra l’aprovació de la reforma de la Llei de Mecenatge que apodera la societat civil per atendre necessitats socials, culturals o d’investigació

Rius: “la convocatòria d’eleccions anticipades va truncar l’aprovació de la reforma de la Llei de Mecenatge que fa prop d’una dècada que reivindiquem”.
  • La Llei de Mecenatge és important per atendre necessitats, que ja tenim, que es van generar amb la pandèmia, i que tindrem en els propers anys, de tipus socials, culturals o d’investigació.  
  • “Necessitem enfortir la societat perquè esdevingui motor d’activitat d’interès general sota un lideratge públic dels Governs, i fugir d’una planificació centralista on l’Estat decideix en tot moment què convé a la societat”.

 

El Consell de Ministres va aprovar ahir un Reial decret llei mitjançant el qual modifica la Llei de Mecenatge vigent des de fa 21 anys.

L’aprovació de la reforma d’aquesta llei es va frustrar en la passada legislatura dos dies abans de rebre la conformitat del Senat. Després de ser confirmada al Congrés amb els vots favorables de tots els partits polítics (31 vots) i l’abstenció de Vox (5 abstencions), la reforma es trobava en tràmit a la Cambra Alta quan totes dues Cambres es van dissoldre per l’avançament electoral del 23J. Ara, el Govern l’ha aprovat aquest dimarts com a Reial decret llei i entrarà en vigor l’1 de gener de 2024. Posteriorment, el Parlament haurà de validar-la.

“Des de la Cecot, que hem reivindicat aquesta reforma de Llei de Mecenatge fa més d’una dècada, l’aprovació d’ahir suposa una passa endavant important per tal d’incentivar i apoderar la societat, fent-la partícip de la presa de decisions sobre els temes d’interès general, i motor de projectes socials. Malgrat celebrem que el nou text resolgui greuges pendents, encara queda camí per recórrer el l’assoliment d’una legislació en matèria de mecenatge adaptada al s.XXI”, afirma Enric Rius, assessor financer i fiscal de la patronal Cecot i membre actiu del Consell del Mecenatge de la Fundació Catalunya Cultura (FCC).  “A la Cecot hem col·laborat intensament en impulsar i promoure aquest canvi a la Llei i vam contribuir al naixement, l’any 2014, de la FCC des d’on es pretén construir ponts entre el sector empresarial i el cultural per impulsar la cultura, el talent i la creativitat com a via de transformació social i econòmica del país”.

Apoderar a la societat civil i involucrar-la en allò que és vital per al seu entorn, també estimula i mobilitza majors recursos, tal com s'ha demostrat en països del nostre entorn amb excel·lents pràctiques, com per exemple a França. “Necessitàvem homologar-nos amb Europa i adoptar incentius que superin el 35% de deduccions actuals a Espanya i apropar-nos a tipus superiors al 66%, com els que es presten a gran part dels països del nord d’Europa”, explica Rius.

Per altres països sabem que el retorn supera amb escreix una suposada caiguda d’ingressos per part de l’Estat. El retorn de l’acció de mecenatge es multiplica perquè activa palanques que mouen tota la societat. “Des d’una visió filantròpica l’aportació de valor social és molt superior al possible menys ingrés de l’estat. La generació d'activitat d'alguns sectors importants com el cultural, per exemple, que al seu torn també generaria llocs de treball i, en conseqüència, menors prestacions i major recaptació, i al seu torn aportaria recursos a sectors tan necessaris com l'assistència social o la recerca contribuint a una major pau social”, exposa Enric Rius, qui conclou que aquest compromís de les persones (físiques i jurídiques) amb la societat, produeix un factor multiplicador positiu.

El marc jurídic vigent a Espanya per al mecenatge és la Llei 49/2002, de 23 de desembre que, al seu torn, actualitzava la Llei 30/1994, de Fundacions i d’Incentius Fiscals a la Participació Privada en Activitats d’Interès General, la primera que va incorporar el terme “mecenatge”.

Cal destacar que aconseguir un nou marc legal i fiscal de mecenatge a l’Estat que afavoreixi el compromís ciutadà i empresarial amb la cultura a través de la filantropia i el mecenatge, ha estat un dels objectius principals de la FCC des de la seva creació és per això que lidera la Plataforma pel Mecenatge que engloba més de 180 entitats dels àmbits cultural, social i d’investigació i recerca, que s’han sumat a la reivindicació de la reforma de la Llei, i que tenen en comú una mateixa visió pel que fa a la promoció del mecenatge.