Actualitat

Observatori Laboral | Descens d'un 11% d'ofertes de feina el 2n TRIM i increment del nombre d'ofertes dins l'Àrea Industrial

La Fundació Cecot Persona i Treball ha publicat una nova edició de “l’Observatori de l’actualitat laboral” corresponent al segon trimestre de l’any que es correlaciona amb les dades publicades avui per l’EPA.
  • L’impacte de la COVID-19 ha marcat un descens d’un 11% d’ofertes de feina generades respecte del primer trimestre i d’un 13% respecte del segon trimestre de l’any anterior. 
  • L’Àrea Industrial pren el relleu a la d’Administració en nombre d’ofertes laborals generades en el segon trimestre de l’any.

La Fundació Cecot Persona i Treball, que treballa per fomentar la inserció i orientació laboral, els programes de recol·locació i la Responsabilitat Social Empresarial, ha fet pública una nova edició de “l’Observatori de l’actualitat laboral” corresponent al segon trimestre del 2020 on analitza els moviments d’ofertes i demandes de feina a la seva borsa de treball i les característiques principals de les necessitats laborals de les empreses.

Els responsables tècnics posen de relleu que és important consignar l’impacte de la COVID-19 tant en la gestió de les ofertes de feina com en les demandes. En aquest sentit, però, cal destacar que la borsa de treball no s’ha aturat en cap moment i que, malgrat el descens generalitzat, la seva activitat d’intermediació s’ha mantingut en tot moment

L’observatori destaca un descens de l’11% de les ofertes de feina gestionades per la seva borsa de treball respecte al primer trimestre de l’any. Cecot Persona i Treball explica que aquest descens es deu en gran part “per l’impacte de l’estat d’alarma generat per la pandèmia”.

Aquest descens generalitzat ha afavorit que, per primera vegada en molts trimestres consecutius, l’Àrea Industrial agafi el relleu de l’Àrea d’Administració com a àrea amb més ofertes de feina generades mitjançant la Borsa de Treball, incrementant en 13 punts el seu percentatge respecte el trimestre anterior, arribant al 28%. L’Àrea d’Administració ha generat el 19% de les ofertes i l’Àrea Logística el 10%. L’Àrea de Vendes i Màrqueting, al seu torn, perd 1 punt respecte del trimestre anterior i se situa amb un 9% del total d’ofertes gestionades al 2n trimestre. I l’Àrea de Producció, malgrat l’augment d’1 punt (del 7 per cent del total, passa al 8 per cent) respecte del primer trimestre, continua en la cinquena posició.

Des de Cecot Persona i Treball destaquen que les principals ocupacions sol·licitades han estat les relatives a electromecànica, manteniment industrial, torneria, soldadura, auxiliar d’administració –perfil generalista, personal tècnic d’administració, administració de personal. I pel que fa a l'àrea logística, xofers –nacionals i internacionals i personal repartidor.

La contractació indefinida continua a la baixa

L’informe publicat per la Cecot destaca que el 16% de les ofertes de feina que ha gestionat durant el segon trimestre del 2020 oferien contractació laboral indefinida, “20 punts percentuals menys respecte les dades de l’informe del primer trimestre de l’any”. Segons la fundació aquest resultat “mostra una tendència negativa que ja s’albirava des del 2018 i que s’ha agreujat amb la pandèmia”.

Baixa el nombre de CVs respecte del 1r trimestre de 2020 però augmenta un 35% respecte del 2n trimestre de 2019

Durant el segon trimestre de l’any, el nombre de currículums gestionats per la borsa de treball de Cecot Persona i Treball ha baixat un 7% respecte el primer trimestre de l’any. Tot i aquest descens, les demandes de feina presentades han suposat un 35% més de currículums respecte el mateix trimestre de l’any 2019.

Pel què fa al nivell formatiu de les persones que han buscat feina durant el segon trimestre de l’any a través de Cecot, el 56% dels CVs gestionats durant el segon trimestre de 2020 han estat de persones amb estudis terciaris (Cicles Formatius de Grau Superior i estudis universitaris).

Per gènere, el 59% dels CVs gestionats a la Borsa el segon trimestre de 2020 han correspost a dones. El 41% restant, a homes. En relació a la distribució per edat de les persones que el 2n trimestre han gestionat el CV a la Borsa de Treball de la Cecot destaca el 52% persones en la franja entre 30 i 44 anys, mentre que durant el 1r trimestre aquesta franja suposava el 36%.

Consulta aquí l’observatori complet

SERVEIS DESTACATS: