Antoni Abad es reuneix amb el vicepresident de la Generalitat de Catalunya Pere Aragonès
ARXIUS RELACIONATS:
- El també conseller d’Economia i Hisenda ha mantingut un intercanvi d’impressions sobre aquells aspectes que els representants de l’entitat consideren clau per al desenvolupament del teixit productiu i la competitivitat empresarial com ara el model d’hisenda pública, la inversió en R+D+I o la fiscalitat.
El president i el secretari general de la Cecot, Antoni Abad i David Garrofé, s’han reunit aquest migdia amb el vicepresident i conseller d’Economia i Hisenda, Pere Aragonès, a les dependències del Palau de la Generalitat amb l’objectiu de mantenir un intercanvi d’impressions sobre diferents aspectes relatius al món de l’empresa i analitzar la repercussió i l’impacte d’aquests aspectes sobre el desenvolupament del teixit econòmic i empresarial del nostre país.
Aragonès ha agraït poder conèixer de primera mà l’opinió dels representants de l’economia productiva i s’ha posat a disposició per tal de desenvolupar propostes que millorin la competitivitat de les empreses del país. A la reunió també han participat Lluis Juncà, director general de Promoció Econòmica, Competència i Regulació i Albert Castellanos, secretari general de la Vicepresidència i d'Economia i Hisenda.
La primera de les preocupacions que Abad ha traslladat a Aragonès és la necessitat de rebaixar la fiscalitat i la pressió fiscal que les empreses, i els ciutadans, estan suportant per un mal finançament. “Tenim un nivell de fiscalitat dels més alts i caldria un pacte social per millorar-lo i fer complir els acords presos”, ha comentat el president de la Cecot.
Durant la reunió els assistents han parlat del paper de les administracions en el binomi competitivitat-país i la importància d’establir bases i processos de treball per una cooperació publicoprivada ben fonamentada, ben entesa i beneficiosa per al conjunt. “Hi ha bons exemples sistemes de cooperació publicoprivada en determinats sectors que estan donant resultats positius per a col·lectius, sectors o territoris i que haurien d’esdevenir models de referència”, ha argumentat Abad, “pensem que la conselleria hauria de promoure aquesta cooperació per tal d’aportar competitivitat i millores demostrables en la prestació de serveis”.
En aquest sentit, la Cecot ha ofert al vicepresident de la Generalitat la màxima cooperació amb el Departament d’Empresa per crear les condicions necessàries per assolir un país altament atractiu per fer negocis i per instal·lar empreses. Per això cal disposar d’un ecosistema de servei a les empreses eficient, fiscalitat, infraestructures, model d’innovació, model de formació professionalitzadora, etc. “Cal treballar plegats per generar polítiques d’impacte que reverteixin a l’entorn i a la societat i cal que els agents socials participin activament en el disseny estratègic, ja que junts es prenen millors decisions”, ha assegurat Abad. I relacionat amb aquesta voluntat d’implicació dels agents socials i econòmics, durant la reunió s’ha parlat precisament de l’apoderament de la societat i s’ha exposat la necessitat de revisar les polítiques de mecenatge de Catalunya que ha quedat fora de joc i està essent superada per altres CCAA. “Hem de deixar que la ciutadania decideixi on vol que vagi a parar una part dels seus impostos, en el marc d’entitats d’interès social general. Estem fora dels estàndards europeus i en una situació de deixar molt poc marge a la ciutadania per decidir si vol implicar-se amb projectes culturals, de recerca, ensenyament, etc.”, ha explicat el president de la Cecot.
En l’àmbit de la innovació, la Cecot ha demanat a Aragonès que la Generalitat recolzi pressupostàriament les polítiques d’innovació empresarial ja que disposem d’un model de recerca excepcional, a criteri de la patronal, però falla la transferència a les empreses. Els pressupostos per R+D+I s’han vist reduïts històricament i la Cecot considera necessari anar corregint aquesta tendència.
Finalment, els assistents han centrat part de la conversa en la necessitat de definir un model d’hisenda per Catalunya on es parli més de contribuents que de subjectes passius, com actualment fa l’hisenda pública espanyola. L’experiència basca demostra que la proximitat en la gestió de la hisenda genera menys economia informal i més recaptació. En la mesura que se la sent pròpia, propera, justa i col·laborativa, la ciutadania respon favorablement.
Abad ha reiterat la col·laboració i la implicació de la Cecot en qualsevol proposta o mesura que el nou Govern de la Generalitat vulgui desenvolupar i tingui incidència en l’activitat empresarial.