Actualitat

Defensem la seguretat dels centres de treball, demanem atacar els focus principals de contagi i apel·lem a la responsabilitat ciutadana

Les mesures que impliquen la pràctica suspensió de l’activitat de bars i restaurants “agreugen la crisi i podrien condemnar a la pobresa a milers de treballadors i empresaris autònoms, en la seva majoria”

Des de la Cecot fem nostres les propostes anunciades per Foment del Treball que les següents:

  • Les mesures han de ser equilibrades i proporcionades, seguint l’estricte compliment de les normes de protecció i higiene.
  • Els centres de treball són segurs perquè han incorporat canvis organitzatius i han invertit també en seguretat i higiene per a treballadors i clients.
  • La normes extraordinàries han de prioritzar i atacar els principals focus de contagi que, segons es desprèn de les dades de Sanitat, es localitzen en “la interacció social i en l’àmbit familiar”, perquè queden al marge de l’estricte compliment de la normativa.
  • Tots els ciutadans, sense excepció, han d’actuar amb màxima responsabilitat en els seus espais més privats i per això, ha d’incrementar-se la informació que apel·li a la responsabilitat personal i, si fos necessari, la vigilància.
  • No s’ha de dificultar la mobilitat en el transport privat i ha de valorar-se si és necessari incrementar la freqüència del transport públic en les hores de màxima afluència de passatgers.
  • Els serveis de restauració d’autopistes i carreteres han de mantenir l’activitat per a atendre el sector del transport com si es tractés de serveis essencials.
  • Per al compliment de les mesures extraordinàries seran necessàries noves mesures econòmiques compensatòries per a evitar més tancaments de centres de treball.

Davant l’anunci de les noves mesures extraordinàries per part  del Govern de la Generalitat per a contenir la propagació del virus de la COVID 19, des de la nostra entitat ens sumem al posicionament de Foment contrari a les mesures que impliquen la pràctica suspensió de l’activitat dels establiments de restauració (bars i restaurants), en considerar-ho desproporcionat,  així com restriccions a l’activitat d’altres sectors, i defensa que per a atacar la pandèmia la prioritat és centrar-se en els “focus principals de contagi” i no en els centres de treball que  compleixen la normativa i actuen de manera responsable per a protegir la salut dels seus treballadors i clients. Foment està a favor  de les mesures extraordinàries que siguin  equilibrades i proporcionades a la situació de crisi sanitària, que no agreugin encara més la crisi econòmica i no condemni  a la pobresa a milers de treballadors.

Compartim la necessitat de noves mesures extraordinàries per a contenir el repunt de la pandèmia i oferim el nostre suport i col·laboració a totes les administracions públiques i a tots els sectors econòmics, puntualitzem el següent:

1- La crisi sanitària requereix la implicació de tots i, com no pot ser d’una altra manera, els empresaris continuaran oferint el seu compromís i col·laboració per a contenir la propagació del virus i protegir la salut de tots els ciutadans.

2- La crisi sanitària ha desencadenat una severa crisi econòmica contra la qual també hem de lluitar per a evitar el tancament de més empreses i la pèrdua de més ocupació.

3- Les necessàries i inevitables mesures extraordinàries que és necessari prendre, han de ser equilibrades i proporcionades per a atendre amb la mateixa intensitat la protecció de la salut de les persones, com evitar la condemna a la pobresa de milers de treballadors i empresaris.

4- Els centres de treball, -i aquí s’inclouen des de la indústria, el comerç, la restauració, la cultura, l’esport, la universitat i els centres escolars…- compleixen i fan complir als seus treballadors i clients totes les mesures de protecció i higiene per a evitar nous contagis (màscares, distància de seguretat i higiene). Per a això han integrat una nova organització en horaris, torns i localització dels seus treballadors i han invertit, a més, en materials i recursos que obliguen al compliment de la normativa.

5- Segons la informació que facilita l’administració, els focus principals de contagi es registren en la interacció social i en l’àmbit familiar, és a dir, fora dels protocol·litzats espais laborals que compleixen estrictament la normativa que marquen els serveis de Prevenció de Riscos Laborals.

6- Per tot això, Foment del Treball entén que ha de prioritzar-se l’atac a la pandèmia en aquests focus principals de contagi i no perjudicar de nou la difícil viabilitat de milers d’empreses, en la seva immensa majoria de treballadors autònoms, i posar en risc el seu futur.

7- No ha de limitar-se la mobilitat del transport privat i hauria de valorar-se l’increment de freqüència del transport públic en les hores de màxima afluència de passatgers.

8- Els serveis de restauració d’autopistes i carreteres hauran de considerar-se serveis essencials per a atendre les necessitats de transportistes i viatgers al llarg dels seus trajectes. Aquests centres compten amb estrictes normes de protecció i higiene.

9- Davant les noves limitacions d’aforaments, que perjudicaran l’activitat i el consum, és imprescindible regular noves ajudes econòmiques compensatòries per als sectors afectats.

10- La lluita contra la pandèmia requereix el compromís de tots i això implica la responsabilitat personal de cada ciutadà. Per això, Foment proposa incrementar la informació ciutadana que convidi a l’actitud responsable i solidària de tots.

Font: Foment del Treball