Actualitat

Total decepció del sector empresarial amb la decisió del Procicat de prorrogar mesures homogènies malgrat l’heterogeneïtat de la realitat als territoris

Abad: “ahir vam tenir ocasió de traslladar-li personalment al conseller d’Interior, Miquel Sàmper, en una reunió amb el comitè executiu. No entenem que a hores d’ara encara no hi hagi la capacitat de flexibilitzar les mesures en funció de les xifres de contagi i la realitat dels territoris”.

El Procicat acaba d’anunciar la pròrroga de les mesures per evitar el contagi de la COVID-19 una setmana més. Aquesta pròrroga entrarà en vigor a partir del dilluns 19 d’abril i s’estendrà fins el 26 d’abril. Es manté, per tant, el confinament comarcal.

La Cecot mostra la seva decepció amb la decisió del Procicat ja que torna a aplicar mesures sota un principi d’homogeneïtzació quan les xifres de contagis són totalment  heterogènies i diferents en funció dels territoris. “Amb el temps que ja duem gestionant aquesta pandèmia, des del sector empresarial no entenem que les mesures de prevenció no s’adaptin a les diferents realitats. A les empreses en diem flexibilització i adaptació, i només requereix d’una voluntat per part dels gestors d’intensificar el diàleg social i personalitzar les mesures”, afirma Abad que afegeix que “caldria establir un criteri de bonus/malus, és a dir, premiar qui ho fa bé i penalitzar fortament qui ho fa malament. Milloraríem la percepció social que saltar-se les mesures té conseqüències i fer-ho bé també i en positiu; incrementaríem la implicació de la ciutadania amb la causa”.

Així ho va traslladar ahir al conseller d’Interior, Miquel Sàmper, durant una trobada institucional a la seu de la Cecot on van participar membres del Comitè Executiu qui van mostrar la seva preocupació i la necessitat del teixit empresarial per trobar fórmules i aplicar mesures a curt i a mig termini que permetin reactivar l’activitat productiva. Jordi Casas, que representa el sector comercial va expressar al conseller “la necessitat de mantenir l’activitat dels sectors alhora que es van implementant mesures de manera personalitzada i acotades a la realitat d’un territori, un sector, una activitat, etc. Hi ha molts sectors que estem cansats i descontents amb la gestió de mesures per imperatiu global, de cafè per a tothom, perquè demostra una manca de coneixement de les casuístiques dels territoris o de les activitats econòmiques que s’hi desenvolupen”.  Els representants empresarials van assegurar ahir, i mantenen, que la flexibilitat i l’adaptació formen part de l’ADN empresarial català i que amb un sistemàtic diàleg social i un major recolzament dels Governs es poden anar implementant mesures de prevenció de la COVID-19 permetent mantenir l’activitat productiva i vetllant per la seguretat de les persones.

La Cecot insisteix en la necessitat d’un lideratge clar, d’una nova cogovernança que valori i permeti la cooperació publicoprivada per poder avançar en paral·lel tant en la gestió sanitària com en l’econòmica.