L’aeroport de Barcelona és un actiu de país i no només de la ciutat de Barcelona
ARXIUS DESCARREGABLES:
Demà dijous 2 de juny tindrà lloc a ESADE un acte reivindicatiu sota el clam ‘Sí a l’acord d’ampliació de l’aeroport’, en el qual les entitats i agents econòmics més representatius de l’activitat econòmica i del teixit productiu de la ciutat de Barcelona i del conjunt de Catalunya reclamarem un gran pacte institucional per aprovar l’ampliació de l’Aeroport Barcelona – El Prat, entre les administracions públiques –Govern de l’Estat espanyol (Aena), Generalitat de Catalunya, Àrea Metropolitana de Barcelona els ajuntaments de Barcelona i del conjunt del Baix Llobregat– amb la complicitat de les autoritats de la Unió Europea.
A l’acte institucional, d’accés restringit i que tindrà lloc a les 12h, assistiran Antoni Abad, president de la Cecot, en qualitat de vicepresident de Foment del Treball, i Carlos Garriga, membre del Comitè Executiu de la Cecot en qualitat de membre de la Junta de Foment del Treball. Més de dues-centes organitzacions han signat l’adhesió al MANIFEST SÍ A L’AMPLIACIÓ DE L’AEROPORT JT BARCELONA-EL PRAT, entre elles la Cecot com a organització empresarial multisectorial i també alguns dels col·lectius empresarials, a nivell sectorial o territorial, que la conformen:
- Associació Catalana de Corredors i Corredories d’Assegurances
- Associació d’Empreses d’Informàtica i Tecnologies de la Comunicació de Catalunya
- Associació d’Empreses de Viladecavalls
- Associació d’Indústries del Plàstic de Catalunya
- Gremi de la Construcció del Vallès
- Gremi de Transports i Logística de Catalunya
- Gremi Químic de Cecot
- Institut Industrial de Terrassa-Gremi Tèxtil
- Organització d’Autònoms de Catalunya-Autcat
- Unió Empresarial Metal·lúrgica
L’ampliació prevista al Pla Barcelona consisteix en una nova terminal satèl·lit i l’ampliació de 500 metres d’una de les pistes paral·leles. La inversió estimada és de 1.700 milions d’euros en el període 2022-2026; 83.000 ocupacions directes i un total de 350.000 ocupacions noves. A més estimularia el creixement del PIB català en més de dos punts, de 6,8% al 8,9%.
Més enllà de tots els arguments que recull el text del Manifest per impulsar aquesta ampliació, “des de la Cecot recordem que el teixit empresarial ja vam fer front comú l’any 2007, en el famós acte de l’IESE, també per reivindicar millores a l’aeroport de Barcelona i vols intercontinentals”, recorda Antoni Abad, president de la Cecot, qui continua dient que “cal recordar a algunes institucions i persones que l’aeroport de Barcelona, malgrat ubicar-se a prop de la ciutat, és un actiu de país i no únicament de la ciutat de Barcelona. L’impacte d’aquesta infraestructura i el seu retorn econòmic és transversal i repercuteix a tota Catalunya”.
La Cecot posa l’èmfasi l’increment de l’activitat de l’aeroport no tant des de la vessant turística com sí en l’activitat relacionada amb la indústria, l’atracció de talent, la innovació i la internacionalització del nostre teixit productiu. Malgrat que el turisme i la restauració són sectors importants en el nostre model econòmic actual, des de l’entitat sempre s’ha apostat per un equilibri entre sectors i es treballa per incrementar el pes de la indústria i la manufactura, ja que generen més estabilitat a l’ocupació i un teixit empresarial auxiliar i de serveis al voltant que repercuteixen directament als territoris on estan instal·lades.
L’altre aspecte que la Cecot destaca dels punts del Manifest és que recull una demanda històrica de l’entitat la que fa referència a que l’ampliació de l’Aeroport, igual que en el cas del Port de Barcelona, ha d’anar acompanyada per una millora de la seva connectivitat amb tot el territori del país, tant per una connexió amb la xarxa d’alta velocitat, com per la millora de les connexions de rodalies i FGC.
Si us voleu adherir al Manifest ho podeu fer mitjançant el web de Foment del Treball.
Podeu seguir en directe l'acte del 2 de juny a les 12h mitjançant Youtube a l'enllaç: https://www.youtube.com/watch?v=yGpwlE8SSXE