Notas de Prensa

La Unió de Floristes escull la geganta de Terrassa com a Gerro de Sant Jordi 2021

Estefania, la Geganta nova de Terrassa, és la 23a peça de la col·lecció endegada l’any 1997 pel Gremi de Floristes de Terrassa.
  • Clapès: “enguany el sector de les floristeries encarem la campanya de Sant Jordi 2021 amb optimisme i millors perspectives que l’any passat, malgrat continuem immersos en un context de Covid-19”.

La Unió de Floristes de Terrassa ha escollit la Geganta Estefania com a Gerro de Sant Jordi per aquest 2021.

La tradició gegantera de Terrassa comença l’any 1850 i la idea de fer uns gegants per a la ciutat té com a origen un deute del vilatà Francesc Torras adquirit amb l’Ajuntament. Torras va construir una parella de gegants, en Robesa i na Pepona, i la va donar a l’Ajuntament per saldar el seu deute. Avui en dia aquests gegants s’anomenen els Gegants Vells. La seva estrena oficial va ser a la Festa Major del mateix any 1850 i encara avui surten a ballar. Just cent anys després, el 2 de juliol de 1950, Terrassa incorpora una nova parella de gegants, construïts per l’olotí Lluís Carbonell, són els Gegants Nous, en Ramonet i na Estefania que representen els Comptes de Barcelona Ramon Borrell i Ermesenda de Carcassona.

L’autora del gerro d’aquesta edició és l’artista Pilar Sànchez (Viladecavalls). Escultora amb trenta-vuit anys d’experiència que actualment treballa en diferents àmbits que van de la formació en ceràmica fins a la creació de pessebres, gerros, màscares i miniatures. El seu recorregut en l’artesania va començar arran de ser acomiadada d’una feina anterior, dins del sector comercial, i a partir d’aquell moment va decidir fer un curs de ceràmica que la va portar a fer diverses formacions i va acabar rebent una beca per anar a l'escola d'Arts aplicades de Terrassa. Posteriorment ha treballat fent comandes per França, El Corte Inglés i Fires d'artesania com la Fira de Santa Llúcia de Terrassa on ha participat en 20 edicions.

La iniciativa del “Gerro de Sant Jordi”, que ja és el 24è any que es duu a terme, va néixer amb la voluntat de crear una col·lecció en la qual cada any se simbolitzés algun monument o motiu emblemàtic de la ciutat de Terrassa.

El gerro d’aquest any compta amb una edició limitada de 80 gerros a un preu que rondarà els 39€ i que es podrà trobar a totes les floristeries agremiades.

Optimisme davant la jornada de Sant Jordi 2021

Des del Gremi de Floristes es veu amb optimisme la jornada de Sant Jordi d’aquest 2021. Segons Carles Clapés, president de la Unió de Floristes de Terrassa “serà una jornada on només podran obrir els centres florals, ja que no estaran permeses la venda de flors en paradetes” afegint que “preveig un fort augment de vendes amb el que esperem poder recuperar pèrdues de l’any anterior”.

D’altra banda, Clapés ha valorat l’any 2020 marcat per la COVID “les principals jornades; Sant Jordi i el dia de la Mare, van ser complicades, ja que no es va poder pràcticament treballar i a més va ser complicat per la poca producció de producte”  tot i això, segons Clapés  “les vendes van ser més positives del que a priori s’esperava”.