Notas de Prensa

L’Aseitec es mostra preocupada per l’aprovació del decret sobre Seguretat Digital

L’Aseitec, patronal del sector digital català integrada a la Cecot, considera que el decret generarà inseguretat jurídica entre les empreses que treballin per a l’Administració catalana allotjant continguts al Cloud.

Terrassa, 28 de novembre del 2019. La Diputació Permanent de Congrés ha convalidat el decret llei que atorga al govern espanyol poders per intervenir les xarxes socials, els servidors i els serveis de comunicacions electròniques. Aquest decret, que va entrar en vigor el 6 de novembre, va ser aprovada ahir amb el vots del PSOE, el Partit Popular i Ciudadanos i va comptar amb l’abstenció d’Unidas Podemos. Per altra banda, s’hi van oposar els partits catalans i bascos.

El decret del govern espanyol obliga a les administracions públiques a tenir els seus servidors dins de la Unió Europea  i reforça el DNI  com a eina única d'identificació. També regula l'ús de xarxes de registre distribuït de tipus blockchain. Amb aquest decret, el govern espanyol pot intervenir els servidors en els quals es trobin allotjats continguts digitals que consideri que atempten contra l’ordre públic, embargant dades i serveis digitals.  El govern espanyol ha hagut de modificar fins a sis lleis diferents per tal de poder tallar els serveis d'internet sense ordre judicial.

L’Aseitec, patronal del sector digital català integrada a la Cecot, considera que aquest decret genera inseguretat jurídica entre les empreses que presten aquests serveis per a l’Administració catalana i limita sensiblement la capacitat operativa de les empreses que operen en el Cloud i que tenen distribuïts els seus servidors en qualsevol país del món. També manifesta el seu suport al conseller Puigneró qui ha afirmat que és l’equivalent digital de la llei mordassa. El conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública considera que “apartir d’avui ja podem dir que vivim en un estat d’excepció digital”. Un fet que comporta, a més d’una greu pèrdua de llibertats individuals i col·lectives, una forta inseguretat jurídica per a les empreses.

L’Aseitec dona suport a les mesures legals que ha expressat la portaveu del governMeritxell Budó, qui ha anunciat que el Consell Executiu ha demanat al Consell de Garanties Estatutàries que es pronunciï respecte la possible vulneració de competències de la Generalitat per part del decret llei digital del Govern de l’Estat. El decret afecta les competències de la Generalitat en cinc àmbits clau: infraestructures digitals i desplegament de fibra òptica; identitat digital; desplegament de l’administració digital; ciberseguretat i contractació pública. El requeriment al Consell de Garanties Estatutàries és el pas previ que necessita el Govern per presentar un recurs d’inconstitucionalitat al Tribunal Constitucional.

El titular de polítiques digitals de la Generalitat, Jordi Puigneró ha senyalat que amb aquesta normativa, l’Estat podrà, per exemple, supervisar i controlar qualsevol desplegament de fibra òptica, prendre el control de xarxes de comunicacions sense haver de demanar una ordre judicial, bloquejar que la Generalitat pugui utilitzar la tecnologia blockchain en la construcció de la identitat digital catalana i limitar la capacitat d’interlocució internacional dels centres de ciberseguretat autonòmics. Aspectes que l’Aseitec considera molt preocupants perquè poden limitar la capacitat d’innovació digital de Catalunya.

 

Sobre l’ASEITEC

L’Aseitec, l’Associació d’Empreses d’Informàtica i Tecnologies de la Comunicació de Catalunya, és una organització empresarial d’àmbit català, vinculada a la patronal Cecot que agrupa empreses d’informàtica i noves tecnologies bàsicament de l’àrea de Barcelona. El seu objectiu principal és la defensa dels interessos dels seus associats en diversos àmbits: institucional, laboral i d’innovació.

En l’àmbit institucional actua com la lobby davant l’administració i la societat per garantir atenció i suport permanent al seu teixit empresarial. En l’àmbit laboral orienta i assessora en totes les qüestions relatives a la gestió empresarial. En el camp de la innovació, l’objectiu de l’ASEITEC és afavorir la transferència i l’ús de tecnologia del coneixement com impulsor d’innovació de les empreses. L’Associació es va crear l’any 1993 i avui compta amb prop de 200 socis.