Notas de Prensa

L’Autcat demana l’abonament ràpid dels ajuts extraordinaris a autònoms a la Generalitat i que insti al govern central a declarar-los exempts de tributació

L’Organització d’Autònoms de Catalunya-Autcat, integrada a la patronal Cecot, valora positivament els ajuts extraordinaris per al manteniment del treball autònom i de les microempreses presentats ahir pel Consell Català del Treball Autònom.
  • Rius: “celebrem que aquesta vegada la metodologia emprada per l’atorgament d’ajuts hagi aplicat criteris competitius i que la dotació hagi incrementat. Més enllà de nous ajuts, que seran necessaris, demanem al Govern que insisteixi al Ministeri d'Hisenda en acompanyar-los d’una exempció tributària de manera excepcional per ajudar a la liquiditat i recolzar la reactivació”.  
  • Malgrat haver hagut de tancar els seus negocis i continuar mantenint les despeses d'estructura, el rendiment obtingut per ajuts al cessament d’activitat o ajuts a la cotització hauran de tributar en la renda de 2020. Cal tenir en compte que una àmplia part del col·lectiu cotitza per la base mínima pel que la prestació ha estat molt precària en relació amb la situació viscuda. 

L’Autcat es suma a les valoracions positives ja expressades per Foment del Treball i ATA Catalunya en relació als ajuts extraordinaris a autònoms i microempreses presentats ahir pel Consell Català del Treball Autònom i insisteix en abonar-los amb la màxim celeritat per evitar l’ajornament d’una situació ja prou precària entre el col·lectiu.

Aquests ajuts tindran una dotació de 232 milions d’euros per part de la Generalitat de Catalunya, que donaran cobertura als 116.000 expedients presentats, és a dir, la totalitat dels autònoms que s’han inscrit en el registre previ creat a aquest efecte i que compleixen els requisits establerts. Aquests 116.000 expedients, sumats als 10.000 que es van fer efectius a la convocatòria de novembre suposen un total d’ajuts per a 126.000 sol·licituds, un 23% del total del treball autònom a Catalunya.

En aquesta convocatòria la quantia dels ajuts ascendeix a 2.000 euros per a cada sol·licitud en un pagament únic que es farà efectiu abans de finalitzar l’any, després de la publicació de l’Ordre de Bases el proper 10 de desembre i de la Resolució de la convocatòria el dia 14.

Tanmateix, l’Organització d’Autònoms de Catalunya insta al Govern de la Generalitat que recolzi les peticions que ja ha anat realitzant la Cecot al Govern central des de l’inici de la pandèmia i que fan referència a l’exempció tributària dels ajuts per cessament d’activitat o els ajuts a la cotització. “La lamentable situació econòmica de gran part d’autònoms es pot veure agreujada si el Ministeri d’Hisenda els obliga a tributar. Socialment és inadmissible demanar que paguin impostos sobre uns ajuts que han rebut perquè han hagut de tancar els seus negocis o han vist reduïda la facturació més d’un 75%”, afirma Enric Rius, president de l’Autcat.

La Cecot i l’Organització d’Autònoms de Catalunya-Autcat van detectar el mes de juny una preocupació creixent, entre les empreses i autònoms associats, al voltant de la futura tributació dels ajuts rebudes pels autònoms així com les retribucions rebudes per les treballadores i treballadors afectats pels ERTOs conseqüència del COVID-19.

“Vam escriure a la Ministra d’Hisenda el juliol perquè tal i com estava la normativa (i continua estant), tant els ajuts com les retribucions hauran de tributar en l’IRPF a declarar l’any vinent, situació que es planteja absolutament contradictòria, donat que no s’entén que es doni un ajut amb una mà i se’n tregui una part amb l’altre”, reitera Rius, “és per això que instem la Generalitat a poder resoldre amb temps una circumstància que preveiem d’impacte negatiu el proper any”.

El president de l’Autcat expressa que “és sorprenent que mentre a la major part de països europeus els Governs ajuden aportant diners a l’economia productiva, aquí es continua mantenint una maquinària inapel·lable més pensada i basada en la recaptació. Com ja vam expressar a principis de mes, estan abocant els autònoms a l’economia submergida per la pròpia rigidesa del sistema administratiu. S’està demostrant un gran monstre poc eficient i que alenteix la posada en marxa de qualsevol mesura que podria tenir impacte directe positiu a les empreses per la complexitat de la tramitació. Necessitem simplificació i agilitat dins l’administració”.