La Cecot reclama als grups parlamentaris al Congrés dels Diputats que adaptin la Llei Electoral a la realitat del context social del segle XXI

Abad: “dimecres vam expressar la idoneïtat de mantenir la data de les eleccions al Parlament de Catalunya per poder comptar quant abans amb un Govern i un Parlament estables i evitar un endarreriment en la presa de decisions que han d’ajudar al país a gestionar i superar la crisi sanitària, la social i l’econòmica”.
  • Tot i ser conscients de la situació pandèmica i dels criteris sanitaris que han dut al Govern a l’ajornament dels comicis, l’entitat també considera que l’administració ha tingut molts mesos per preveure, anticipar-se i adoptar mecanismes per poder dur a terme el procés electoral. 
  • La Cecot insisteix als grups parlamentaris al Congrés dels Diputats que incloguin el vot electrònic en els processos electorals per garantir a la ciutadania l’exercici dels seus drets democràtics més enllà de situacions extraordinàries com ho pot ser l’actual context de pandèmia.

El passat dimecres, a preguntes dels mitjans de comunicació en roda de premsa, el president de la Cecot, Antoni Abad, expressava la idoneïtat de mantenir la data de les eleccions al Parlament de Catalunya per poder comptar quan abans amb un Govern i un Parlament estables i evitar un endarreriment en la presa de decisions i execució de les polítiques públiques que han d’ajudar al país a gestionar i superar la crisi sanitària, la social i l’econòmica.

El raonament d’aquesta afirmació es basava en la necessitat d’aconseguir una situació política estable que permetés reduir el nivell d’incerteses en l’actual context de crisi. “Si votem el mes de febrer, donem per suposat que a començaments d’abril tindríem un Govern operatiu. Endarrerir els comicis ens perpetua la situació d’inestabilitat i de provisionalitat que ens portaria a no disposar d’un Executiu actiu fins al mes de setembre i considerem que no és bo per a l’interès general”, va raonar Abad, “parlem de la necessitat i urgència de no deixar de prendre decisions, implementar mesures de reactivació i posar en marxa polítiques econòmiques i socials en cooperació amb agents socials i amb experts; una taula a tres bandes per poder reeixir d’aquesta crisi: l’administració per si sola no se’n sortirà, els agents econòmics per nosaltres sols no ens en sortirem i la ciutadania per si sola no se’n sortirà. Cal abordar-ho junts”. 

Tanmateix el Govern de la Generalitat acaba d’anunciar la decisió d’ajornar al 30 de maig les eleccions al Parlament de Catalunya previstes pel 14 de febrer i des de la Cecot “posem per davant que som plenament conscients de la situació pandèmica i entenem els criteris sanitaris que han dut al Govern a prendre aquesta decisió”, afirma el president de l’entitat. “Ara bé, insistim que fa mesos que s’hauria pogut preveure un escenari com el que ens hem trobat i l’administració podia haver-se anticipat i haver plantejat alternatives per poder dur a terme el procés electoral”.

A partir d’aquí, des de la Cecot es demana als grups parlamentaris catalans que iniciïn el camí per tal que el Congrés dels Diputats acabi adaptant la Llei Electoral a la realitat del context social del segle XXI i aconseguir implementar mesures que millorin els processos electorals, com ho pot ser el vot electrònic. L’entitat empresarial reconeix que a Espanya hi ha elements com la desconfiança entre ciutadania i política, entre administració i sector privat, o la necessitat de garantir la ciberseguretat de les dades i del procés de votació que poden frenar la posada en marxa d’un sistema de vot electrònic. Però també insisteix als grups polítics a recórrer el camí per fer-ho possible i efectiu tenint en compte que la Covid-19 ha accelerat la transformació digital a una gran part de la societat. “La tramitació o documentació que els autònoms i les empreses presentem a qualsevol de les administracions la fem amb signatura digital. Ja sigui Hisenda, ajuntament, govern, etc., ens marquen que hem d’actuar via signatura digital. Per què, doncs, no podem votar digitalment?”.

La Cecot considera que el vot electrònic, com a alternativa al vot per correu i al presencial, pot ajudar a fomentar la participació de gran part dels ciutadans i també permetria participar en igualtat de condicions malgrat les seves situacions personals des de qualsevol lloc i mitjançant qualsevol dispositiu amb connexió a internet.