L'Ajuntament de Sant Cugat del Vallès i la Cecot col·laboren per promocionar la transició energètica a les empreses

Ambdues institucions s’alien per promoure l’eficiència energètica i impulsar el projecte “Vallès solar”, que té com a objectiu instal·lar un milió de m2 de plaques fotovoltaiques en cobertes d’empreses i naus de la comarca

L’alcaldessa, Mireia Ingla, i el president de Cecot, Antoni Abad, han presentat públicament el conveni “Vallès Solar”  entre l’Ajuntament i aquesta patronal per impulsar projectes de transició energètica a les pimes, millorar la competitivitat de les empreses i contribuir a la descarbonització de l’economia de Sant Cugat.

L’acte, celebrat al Museu de Sant Cugat, ha comptat amb la presència del tinent d’alcaldia de Presidència, Hisenda, Serveis Urbans, Mobilitat i Seguretat, Pere Soler; la tinenta d’alcaldia de Promoció Econòmica, Ocupació, Empresa i Comerç, Elena Vila; i la regidora de Sostenibilitat i comissionada per a l’emergència climàtica, Alba Gordó.  Per part de la Cecot hi ha assistit el seu secretari general, Oriol Alba i el responsable de l’Oficina per a la Transició Energètica de la Cecot, Josep Casas.

Mireia Ingla, alcaldessa de Sant Cugat: “Com a ciutat que ens hem declarat en emergència climàtica, volem aprofitar totes les oportunitats per fomentar una ciutat més sostenible. La transició energètica cap a comunitats més verdes i eficients és un camí que l'administració no ha de fer sola. Cal que àmbits privats com el teixit empresarial s'hi impliqui, i per això estem molt satisfets per sumar esforços amb la Cecot per impulsar el Vallès Solar”.

El marc de cooperació d’ambdues entitats es concreta en:

  • Conscienciar el teixit empresarial del municipi de la necessitat d’afrontar la transició energètica i  promoure, conjuntament, que les empreses millorin la seva eficiència energètica, apostin per l’autoconsum elèctric i s’incorporin al mercat local energètic o a les iniciatives de caire col·laboratiu que vagin en aquesta direcció.  
  • Participar junts en els àmbits de seguiment supramunicipal que s’estableixin per definir objectius, desenvolupar iniciatives i analitzar els resultats obtinguts pels projectes relacionats amb la transició energètica de les empreses que es duguin a terme en el municipi.  
  • Analitzar, revisar i adaptar de forma consensuada les ordenances i tràmits municipals per facilitar les llicències d’instal·lació de plaques fotovoltaiques en cobertes industrials, torres de càrrega per vehicles elèctrics, marquesines fotovoltaiques, i altres infraestructures que promoguin la sostenibilitat energètica a les empreses.  
  • Definir i promoure conjuntament l’aplicació de bonificacions fiscals que estimulin a les empreses del municipi a instal·lar cobertes fotovoltaiques per l’autoconsum d’energia elèctrica i altres mesures d’estalvi energètic.  
  • Treballar en col·laboració publicoprivada pel disseny i la creació de comunitats energètiques empresarials que permetin a les empreses que les conformin generar, consumir, emmagatzemar i compartir l’energia renovable, creant una activitat econòmica energèticament eficient.  

Durant la presentació al Museu de Sant Cugat, Josep Casas ha estat l’encarregat de concretar l’acord presentat mitjançant una exposició dirigida a les empreses santcugatenques, “segons el darrer informe de l’Institut Català de l’Energia sobre l’autoconsum fotovoltaic, de les poc més de 10.000 instal·lacions d’autoconsum fotovoltaic que existeixen a Catalunya el 76,2% tenen una potència igual o inferior a 5 kW, que es sol correspondre amb instal·lacions de l’àmbit domèstic. Només el 4,7% correspon a instal·lacions d’autoconsum per sobre de 25 kW, més associades al sector industrial o al sector serveis. És per això que ens cal acompanyar les empreses en el procés cap a la transició energètica i fer un salt qualitatiu per donar compliment a l’Agenda 2030”.  

Per fer efectiva la transició energètica a les empreses i acompanyar-les en els processos i tasques que els siguin necessaris per superar aquest repte, la Cecot compta amb l’Oficina de Transició Energètica per reduir la petjada de carboni des d’on pretén impulsar i acompanyar al sector empresarial i fer front als reptes i l’impacte del canvi climàtic.  

A partir d’ara, l’Ajuntament de Sant Cugat, mitjançant l’Oficina per a la Transició Energètica de la Cecot, posa a disposició de les empreses ubicades al municipi, els serveis d’anàlisi, assessorament i cerca de finançament per projectes relatius a mobilitat elèctrica, instal·lacions fotovoltaiques, comunitats energètiques locals, biomassa i estalvi i eficiència energètica.

Què és el projecte Vallès Solar?

Vallès Solar vol promoure en els pròxims anys la instal·lació d’1 milió de metres quadrats de plaques fotovoltaiques en cobertes d’empreses, naus i magatzems a tot el Vallès amb una inversió estimada de prop de 150 milions d’euros, assolint una reducció anual de 112.000 tones d’emissions de CO₂ i una potència de 200 MW també amb caràcter anual. Es tracta d’un projecte a mitjà i llarg termini amb l’horitzó posat en l’agenda 2030 de les Nacions Unides.