Viladecavalls, Olesa de Montserrat, Abrera i Terrassa vetllaran pel compliment del calendari de finalització de les obres de la B-40

El front comú dels municipis afectats per les obres de l’autovia orbital i representants de Cecot i de la Cambra de Comerç de Terrassa, s’han reunit avui per analitzar l’estat d’aquestes actuacions llargament reivindicades.

Aquest matí s’ha celebrat una reunió a l’Ajuntament de Terrassa entre els alcaldes i alcaldesses de Viladecavalls, Olesa de Montserrat, Abrera i Terrassa, juntament amb representants de la patronal catalana Cecot i de la Cambra de Comerç de Terrassa, per escenificar de nou el front comú dels municipis i agents socioeconòmics afectats per les obres d’aquesta infraestructura, pel seu desenvolupament i compliment del calendari previst per a la seva finalització.

A la reunió, celebrada a Terrassa, a més de l’amfitrió Alfredo Vega, alcalde de Terrassa, hi han assistit Pilar Puimedon, alcaldessa d’Olesa de Montserrat;  Francesca Berenguer, alcaldessa de Viladecavalls; Jesús Naharro, alcalde d’Abrera; Antoni Abad i David Garrofé, president i secretari general de la Cecot, respectivament; així com Pere Masachs, vicepresident de la Comissió d'Infraestructures i Mobilitat i membre del Comitè Executiu de la Cambra de Comerç de Terrassa.

En la darrera visita institucional a les obres de l’autovia orbital B-40, organitzada pel Ministeri de Foment el mes de juny passat, el ministre Íñigo de la Serna va informar que la previsió per a la finalització de les actuacions es preveia per l’octubre de 2019. Inicialment, els representants locals van coincidir en valorar positivament aquest anunci, ja que donava resposta a les demandes i reivindicacions de tots quatre municipis sobre aquesta important infraestructura de comunicació.

Després d’haver passat alguns mesos, veient l’estat de les actuacions a dia d’avui i coneixent l’històric d’endarreriments del projecte, les retallades imposades, les contínues actualitzacions i modificacions que ja ha sofert, els representants de les institucions reunides avui a Terrassa temen que no s'arribi a complir amb els terminis anunciats.

Malgrat que des d’un punt de vista tècnic es considera viable executar les actuacions en els 19 mesos que resten per a la data anunciada pel ministre, existeixen riscos econòmics i administratius que cal tenir en compte: Processos administratius que s’allarguen, com la tramitació de modificats del projecte (l’enllaç de l’AP7/A2 està aturat des de novembre de 2016 sense ser aprovat); o les habituals retallades pressupostàries (pendents de conèixer el pressupost de l’Estat pel 2018), en són els principals senyals d’alarma. 

Els estudis de l’autovia B-40 entre Abrera i Terrassa es remunten en el temps i varen culminar l’any 2001 en què es va aprovar el seu traçat. Posteriorment es va plantejar  executar-la en 3 trams, Abrera-Olesa; Olesa-Viladecavalls; i Viladecavalls-Terrassa. L’any 2010 es van posar en servei els subtrams Abrera-Olesa i Viladecavalls-Terrassa, aquest últim finalitzant en una rotonda en plena trama urbana de Terrassa, al barri de Can Roca.

Han passat 18 anys i l’aparent inactivitat en els trams a cel obert d’aquestes obres fa témer els municipis afectats un nou ajornament, un més, dels terminis assenyalats pel Ministeri. És per això que alcaldes, alcaldesses i responsables del món econòmic de la comarca tornen a reclamar al Ministeri de Foment la finalització, dins dels terminis assenyalats, d’un projecte cabdal per mantenir i incrementar la competitivitat econòmica i una bona comunicació del territori.

Les principals reivindicacions, precisament, se centren en exigir la continuïtat del cinturó, com a mínim fins a la ronda oest de Sabadell, propiciant un flux de trànsit de vehicles òptim, no tallant-lo en plena trama urbana de Terrassa. Un perllongament imprescindible pel correcte funcionament de l’autovia, dotant-la de sentit viari i de comunicació en xarxa.

Una altra gran reivindicació deriva del fet que és constatable que l’actual enllaç entre la B-40 i l’A-2 no podrà absorbir amb seguretat i funcionalitat el trànsit que aporti la nova autovia. És per això que cal millorar la connectivitat entra l’A-2, la B-40 i la C-55, tenint en compte els diferents usos del territori, tant pel que fa a les àrees residencials, com per les industrials i sectors estratègics del país.

 

Impacte econòmic

Segons un estudi publicat per la Cecot el febrer de 2017, elaborat per l’Institut Cerdà i amb el suport de la Diputació de Barcelona, l’impacte macroeconòmic quan s’acabi el tram de la B-40 entre Abrera i Terrassa suposaria un estalvi de 24 milions d’euros anuals i una inversió induïda de 240 milions ja que milloraria la flexibilitat de les cadenes de proveïment i ampliaria el mercat i la capacitat comercial de les empreses. Amb aquesta base, des dels ajuntaments i les dues entitats de representació empresarial i econòmica, es creu que aquesta via té previst un retorn de la inversió en termes de competitivitat logística i creixement econòmic i que, per tant, l'haurien de situar al capdavant de les prioritats pressupostàries i d'execució d'obra.

 

Comissió de seguiment

Per tots aquests motius exposats, els representants municipals i socioeconòmics reunits avui, han acordat una sèrie de punts a emprendre:

  • Sol·licitar una reunió d’urgència amb el ministre de Foment per explicar la situació i conèixer l’estat de les obres.
  • Sol·licitar la creació d’una comissió tècnica de seguiment trimestral que informi del projecte.
  • Recordar el compromís del Ministeri de Foment de la data presentada de finalització de les obres (octubre de l’any 2019).
  • Sol·licitar la creació a aquesta comissió de seguiment, un calendari del projecte, un anàlisi d’avaluació i planificació del projecte que inclogui a més l’encaix de les connexions i enllaços dels municipis amb l’autovia.