El conseller Roger Torrent rep, en visita institucional, representants de la patronal Cecot

La Cecot trasllada al nou conseller d’Empresa i Treball la preocupació del teixit empresarial productiu vers l’increment de preus de les matèries primeres i l’escassedat de les mateixes; el sobre endeutament generat per les mesures antiCovid-19, així com la necessitat actual i de relleu generacional a dos anys vista de perfils tècnics i professionals qualificats.
  • Abad: “si pretenem reindustrialitzar el país i fer efectiva la transformació de la indústria cal una visió integral que tingui en compte tota la cadena de valor però també tota la transversalitat social i econòmica a mig i llarg termini”.  
  • El president de la patronal Cecot, Antoni Abad, i el secretari general, Oriol Alba, han lliurat a Torrent el document “Cecot #UpandGo de Mesures per reactivar l’economia, rellançar les empreses i transformar el model econòmic”, en el transcurs d’una trobada institucional a la conselleria d’Empresa i Ocupació.

Tant el conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent, el secretari d’Empresa i Competitivitat, Albert Castellanos, com el president de la patronal Cecot, Antoni Abad i el secretari general, Oriol Alba, han coincidit aquest matí en la necessitat de sumar esforços, des dels diferents àmbits polítics, socials i econòmics, per aconseguir tant la necessària recuperació econòmica del país com la seva evolució. Des de la Cecot s’aposta per una nova governança que passi per la implicació proactiva de la societat civil en la presa de decisions que poden tenir un fort impacte en l’activitat econòmica i social, i així ho ha traslladat mitjançant diferents informes de mesures i propostes des de la irrupció de la pandèmia.

La trobada, de caràcter institucional, s’ha emmarcat en l’agenda de trobades que la Cecot manté amb els nous representants del Govern de la Generalitat de Catalunya per aprofundir en les Mesures per reactivar l’economia, rellançar les empreses i transformar el model econòmic que l’entitat va elaborar el mes de gener per tal de fer front a l’actual context econòmic. Mitjançant aquestes trobades la patronal catalana demana coratge polític i diàleg per tirar endavant reformes, realitzant els acords necessaris i cercant el màxim consens possible per tal de dur-les a terme amb èxit. En aquest sentit Abad reitera que “el nostre teixit empresarial no pot permetre que tornin a diluir-se perquè el que necessiten les empreses i els autònoms és que s’actuï amb rapidesa i diligència si volem mantenir activitat productiva i ocupació”. Reactivar l’activitat econòmica, i que aquesta es tradueixi en progrés i en benestar social per al país, és un punt de confluència entre administracions, agents econòmics i socials.  La Cecot creu que en aquest marc es poden generar amplis consensos i arribar a acords amb celeritat i per això és important que el marc de relacions institucionals sigui més estable i des de la base d’un respecte mutu.

En el context de la visita, Abad ha traslladat a Torrent les principals preocupacions aflorades pels representants de diferents sectors econòmics i empresarials durant l’assemblea general ordinària que la Cecot ha dut a terme aquesta mateixa setmana.

La Cecot compta amb un pes important de sectors industrials com el metal·lúrgic, el plàstic, el químic, el tèxtil, l’automoció, així com en l’àmbit del transport i la logística. Però malgrat les casuístiques pròpies de cada sector, a l’assemblea es va posar de manifest algunes situacions compartides per molts d’ells com ara l’increment dels costos de les primeres matèries, en especial totes les derivades del petroli, que han tingut afectació en sectors com el de la transformació del plàstic, les filatures i teixidors, el químic, el transport i l’automoció, sobre tot en la vessant de reparació i manteniment de vehicles en quant a l’ús de lubricants i productes derivats del petroli. Aquests increments provenen tant dels talls de subministrament provocats per l’aturada del comerç internacional durant la pandèmia, com per una baixada de la producció intencionada en alguns casos per provocar un augment de la demanda i un increment de preus. El transport internacional de contenidors de matèries o de peces per assemblatge també s’ha vist alterat per la pandèmia i les empreses manufactureres han experimentat un increment de costos desmesurats en la contractació d’aquests contenidors que han atribuït a una part d’especulació dels intermediaris, però que ja s’està tornant a regularitzar. A banda d’una reducció de producció del petroli generant una disminució de les matèries derivades del mateix, el sector industrial també està experimentant l’escassedat d’altres components en les cadenes de muntatge, com ara els xips, que fan preveure l’aturada temporal d’algunes línies de producció ja sigui d’automòbils, béns informàtics, electrònics, automatismes, etc.

En el marc de la trobada d’avui, Abad ha explicat que “si pretenem reindustrialitzar el país i fer efectiva la transformació de la indústria cal una visió integral que tingui en compte tota la cadena de valor però també tota la transversalitat social i econòmica a mig i llarg termini. La indústria necessita energia, si s’encareix, deixa de ser competitiva. La indústria que representem està conscienciada amb la sostenibilitat i vol autogeneració i autoconsum energètic. Però necessita facilitats per executar projectes, simplificació administrativa, necessita ajuda al finançament per invertir, necessita estoc de components per plaques fotovoltaiques que agiliti i acceleri la implementació dels projectes, però també, i molt important, manquen professionals per executar aquests projectes, operaris per col·locar-les i tècnics qualificats per optimitzar tots els circuits i seguiment de consums. Calen nous perfils professionals per als nous reptes que comporta la transformació digital i la transició energètica. Cal una visió integral amb un ull al curt termini i un altre a l’assoliment d’ODS 2030.”

Una segona situació comú a la majoria de sectors que el president de la Cecot ha traslladat al conseller d’Empresa i Treball és la manca de perfils professionals tècnics, qualificats i especialitzats, així com la previsió d’una manca de relleu generacional en determinades activitats a dos anys vista. La situació, que no és nova, està duent als Gremis i Associacions a intensificar la seva demanda d’un sistema d’ensenyament i de formació professional més vinculat a la realitat empresarial.

I, finalment, Abad ha explicat a Torrent i Castellanos que la manca de suport i comprensió per part dels Governs en relació al teixit empresarial també forma part d’una visió compartida per la majoria de sectors que mantenen la preocupació per un sobre endeutament de les empreses a l’hora de fer front a les mesures anticovid-19; i per la manca tant d’ajuts directes, com d’una política fiscal adaptada a les circumstàncies, que permetin una reactivació ràpida.

Un tema que també han compartit tant Oriol Alba com Albert Castellanos és el continuar impulsant la Reempresa com a mecanisme efectiu per mantenir i generar activitat empresarial. Aquest projecte de base publicoprivada, iniciat l’any 2011, ve avalat any rere any, per uns resultats positius en quant a evitar el tancament d’empreses i preservar llocs de treball, un factor clau en temps de post-pandèmia. “Seguint aquesta línia i amb l’objectiu de fer front als reptes que poden trobar les empreses en l’actual context de reactivació, des de la Cecot hem presentat al conseller Torrent els dos serveis que acabem de posar en marxa per complementar altres línies com el Consolida’t o el Reempresa”, explica el secretari general de la Cecot, “un és el que hem anomenat Help Empresa que està dissenyat per dotar d’eines i recursos a aquelles empreses que es troben en una situació econòmica delicada o complexa; pretenem acompanyar-les i ajudar-les a reflotar el negoci. L’altre servei és el que hem anomenat Recreixement, és un programa dirigit a les persones que han reemprès un negoci en funcionament perquè puguin adaptar-lo a les necessitats del context actual, i puguin fer-lo créixer i consolidar-lo”.