Notes de Premsa

Els experts de CaixaBank Research preveuen una moderació del creixement de l’economia espanyola per al 2023 en el marc del Club Cecot Financer Fiscal

L’economista sènior de CaixaBank Research Javier García Arenas, ha compartit amb els membres del Club Financer Fiscal de la Cecot les previsions econòmiques per 2023 que apunten a una desacceleració del creixement del PIB i una inflació que seguirà pressionant la capacitat de compra.
  • García Arenas ha posat a debat algunes de les previsions sobre l’economia espanyola per 2023, des de la visió geopolítica i econòmica mundial, i tenint en compte la crisi energètica europea i l’enduriment monetari.

 

  • Mario Blasco: “malgrat les empreses hàgim adaptat els processos de presa de decisions a un entorn d’incertesa constant, el cert és que el panorama que se’ns obre els propers mesos és complex. Serà important l’acció dels governs en àmbits com la política econòmica i les polítiques fiscals per ajudar el teixit productiu a poder mantenir l’activitat fins a finals del 2023”.

 

 

 

Terrassa 16 de desembre de 2022. El Club Cecot Financer Fiscal ha organitzat una sessió orientada a analitzar les perspectives de l'economia espanyola per al 2023 i les claus de l'escenari macro: inflació, encariment energètic, turisme, fons europeus i mercat de treball de la mà de l’economista sènior de CaixaBank Research, Javier García Arenas. Durant la sessió García Arenas ha fet un repàs de les perspectives de l'economia internacional per al 2023 en un context caracteritzat per l'elevada inflació i un cicle de pujades de tipus d'interès “més agressiu del que s'esperava”, ha expressat l’expert.  

 

Segons García Arenas les previsions econòmiques per 2023 apunten a una moderació del creixement del PIB i una inflació que continuarà pressionant la capacitat de compra dels consumidors. “Això ens porta a un escenari de desacceleració econòmica per al proper any”. Amb unes perspectives de preus energètics per 2023 molt per sobre dels que hi havia abans del conflicte bèl·lic a Ucraïna, i amb poc marge fiscal degut a l’impacte de la COVID-19, les perspectives per al pròxim any passen per un menor creixement global. “Afrontem un hivern difícil” ha afirmat Javier García, “tanmateix, els mercats confien en la capacitat dels bancs centrals per solucionar el problema i això ens dona motius per l’esperança. A més, malgrat l’acceleració de les pujades de tipus d’interès per part del BCE i malgrat que esperem per desembre un augment de tipus de 50 punts bàsics, preveiem que a inicis del 2023 el BCE alentirà i acabarà frenant el ritme de pujades”.  

 

Les actuacions esperables per part dels governs a l’hora de fer front a un context de desacceleració i on la màxima preocupació passa per una inflació sostinguda en el temps passarien, a criteri dels assistents a la sessió, per dos eixos: o bé per la via de les ajudes mitjançant polítiques de rendes com ara els subsidis directes o bé per la via de la intervenció dels preus (topalls, reduccions d’impostos especials sobre l’energia i l’IVA). En aquest segon cas, les recomanacions de l’entitat financera passarien per una aplicació de mesures de manera personalitzada per a col·lectius concrets i no de forma generalitzada perquè en el cas de l’energia podria redundar en una major inflació a mig termini.

 

El president del Club Cecot Financer Fiscal, Mario Blasco, ha expressat la preocupació del teixit empresarial expressant que “malgrat les empreses hàgim adaptat els processos de presa de decisions a un entorn d’incertesa constant, el cert és que el panorama que se’ns obre els propers mesos és complex. Serà important l’acció dels governs en àmbits com la política econòmica i les polítiques fiscals per ajudar el teixit productiu a poder mantenir l’activitat fins a finals del 2023”.

 

 

Sobre el ponent

Javier García Arenas és economista sènior en la unitat de Macroeconomia del Departament d'Estudis. Doctor en Economia pel Massachusetts Institute of Technology (MIT), Màster en Economia amb Distinction per la London School of Economics i Llicenciat en Economia per la Universitat Pompeu Fabra. És coordinador del Dossier de l'Informe Mensual i de les Notes Breus d'Actualitat Macroeconòmica.