La Cecot promou l’orientació dels professionals en actiu com a mesura de fidelització a les empreses
- Ejarque: “reivindiquem l’orientació durant tota la vida professional de les persones, no només en el moment de trobar una feina. En el cas dels professionals en actiu, l’orientació beneficia també l’empresa ja que permet la fidelització, n’optimitza el rendiment, i en demostra el compromís vers el seu desenvolupament integral”.
Terrassa, 9 de juliol de 2024 – A la Trobada Anual de Responsables de Recursos Humans que el Club Cecot de RH va organitzar la setmana passada amb més de dos-cents professionals assistents, va quedar patent, mitjançant les intervencions dels ponents i el testimoni dels representants empresarials, que la cerca i la fidelització del personal és una de les preocupacions principals de les empreses del país, “un maldecap que va a l’alça”, afirma Pere Ejarque, responsable d’Orientació Laboral de la Cecot. Aquesta situació abasta tots els nivells de les organitzacions: des de professionals especialistes en oficis, passant per personal de base, fins a professionals d’alt nivell de responsabilitat.
Per fer front a aquest repte, l’entitat s’ha implicat en el PROJECTA’T, el programa d’orientació professional per a persones ocupades finançat pel Consorci per la Formació Contínua de Catalunya, per tant, sense cap cost per les persones i les empreses participants.
El PROJECTA’T va començar el desembre passat i, arribats al seu equador, és moment per fer-ne un primer balanç. Així, després d’haver atès més de 180 professionals i d’haver-ne fet difusió entre les empreses sòcies de l’entitat, dues conclusions principals sorgeixen d’aquests sis primers mesos de desenvolupament:
D’una banda, la constatació que l’orientació dels professionals en actiu és tan necessària com la dels que busquen feina. En aquest sentit, el missatge de la Cecot reivindicant l’orientació al llarg de la vida pren més sentit que mai. Perquè, avui dia, també les persones en actiu volen tenir informació sobre el seu sector, tenen inquietud per saber la formació que poden fer per progressar, s’interessen per acreditar competències professionals i s’impliquen per aprofundir en el seu autoconeixement, reforçant els seus punts forts i pal·liant els seus punts febles.
D’una altra, que cal seguir sensibilitzant les empreses perquè identifiquin els processos d’orientació del personal de les seves plantilles com un element que en permet la fidelització, n’optimitza el rendiment, i en demostra el compromís vers el seu desenvolupament integral. Les organitzacions capdavanteres s’interessen per captar les necessitats de desenvolupament dels seus professionals, la qual cosa els permet d’anticipar els futurs reptes del mercat i les habilitats que caldran per adaptar-s’hi.
En aquesta convocatòria, el programa PROJECTA’T que es realitza des de Cecot Formació i Desenvolupament se centra en tres sectors d’activitat: transformació digital; metall i mobilitat; i administració i gestió. “Recomanem i animem tant a empreses d’aquests tres sectors, com a professionals que hi treballin que se sumin al Projecta’t, és a dir, que adquireixin un compromís d’orientació al llarg de la vida”, conclou Ejarque.