Actualitat

El Conseller d’Economia i representants de diferents sectors d’activitat de la Cecot analitzen les previsions del context macroeconòmic i l’impacte en les pimes

Antoni Abad ha rebut en visita institucional al conseller d’Economia i Hisenda, Jaume Giró Ribas, a la seu de la Cecot on, posteriorment, han mantingut una sessió de treball amb representants empresarials de diferents sectors d’activitat.

El conseller d’Economia i Hisenda de la Generalitat de Catalunya, Jaume Giró, s’ha reunit en visita institucional amb el president de la Cecot, Antoni Abad i el secretari general de l’entitat, Oriol Alba a la seu de la Cecot. La trobada, que ha començat amb una visita a les dependències de l’edifici institucional de la patronal i amb la signatura del conseller en el Llibre d’Honor de l’entitat, ha anat seguida d’una sessió de treball amb representants empresarials de diferents sectors d’activitat que conformen la Cecot. 

Giró ha compartit amb els assistents els resultats de l’Informe Anual de l’Economia Catalana 2021 i ha traslladat un missatge positiu emfatitzant el volum de les exportacions i l’increment del turisme a xifres anteriors a la pandèmia. Tanmateix, el conseller ha explicat que estem entrant en una fase de canvi a l’economia mundial caracteritzada per la incertesa, un factor que gran part dels assistents han confirmat estar experimentant els darrers anys a l’hora d’establir els seus plans estratègics i en els processos de presa de decisions. Giró ha llistat tres situacions que comporten aquesta incertesa i que es resumeixen en: l’horitzó d’inflació que tenim a curt termini i que és d’una importància econòmica decisiva, “després d’onze anys amb tipus a la baixa, al juliol s’apujaran i serà la primera de més pujades que tindran l’efecte d’alentir l’activitat econòmica, contenint inversions empresarials i la despesa de les famílies”.  

La segona situació son els nous models de producció més orientats a la integració vertical, “les empreses comencen a implementar models menys dependents de tercers proveïdors. L’eficiència dels canals de distribució han permès que les empreses tinguessin estocs reduïts a la mínima expressió de manera que les companyies integraven elements de diferents subministradors sense por a trencar cadenes de subministres. Aquest model està arribant a la seva fi i s’està obrin un nou model d’encarar els subministres. Els fons Next Generation poden ser una palanca de canvi i cal que les empreses catalanes els sol·licitin, malgrat la complexitat burocràtica a nivell administratiu. De debò, cal que les empreses liciteu”.  

I el tercer factor o situació és la inestabilitat geopolítica “que pot dur a un increment de la demanda social per implementar models més proteccionistes”.  

El conseller d’Economia ha avançat que una de les línies de treball del departament passa per estimular la recerca i la innovació empresarial per ajudar les empreses en l’exercici de la seva activitat. “Crec que l’activitat empresarial s’ha de moure en un sistema de lliure mercat i que el que ha de fer l’administració pública és facilitar que les empreses puguin treballar en la seva màxima capacitat, així com posar en marxa mecanismes de correcció de desigualtats socials”.  

Abad ha agraït la presència del conseller d’Economia a la Cecot, especialment “tenint en compte que és un dels meus darrers actes com a president de la Cecot. Fer-ho de costat amb Jaume Giró com a conseller d’Economia ha estat una sort i un privilegi”.  

En el torn de paraula, moderat per Oriol Alba, entre les intervencions dels assistents, van prendre rellevància la preocupació de les empreses per la pressió fiscal a Catalunya, que consideren excessiva i superior a la d’altres regions, perjudicant directament la seva capacitat competitiva; així com la previsió de poder comptar amb uns pressupostos per 2023 per anar fent front a tota la situació i el context d’incerta. En aquest punt, els assistents han insistit al conseller de la necessitat de tenir pressupost i més enllà de suposar la bona predisposició del conseller a parlar amb tots els grups parlamentaris, també han apel·lat a la responsabilitat de tots ells per facilitar tot el procés d’aprovació. Finalment, entre les demandes traslladades a Jaume Giró, la que fa referència als processos de licitació pública ha merescut un diàleg més extens on Giró ha reconegut les mancances i incidències, i ha afirmat que s’hi posaran més recursos per poder agilitar una part dels expedients. “Hi ha licitacions que estan arribant fins a 8 anys per resoldre, ja que hi ha recursos, etc. Però no té cap mena de sentit”, afirmava un membre del comitè executiu de la Cecot. El conseller d’Economia ha reconegut que a més de la necessitat de més personal per poder gestionar els concursos públics, el fet que interposar un recurs sigui gratuït, fa que s’incrementin el volum de recursos ajornant excessivament qualsevol procés. “És un dels àmbits que hem de resoldre i que ja tenim sobre la taula. D’entrada incrementarem el nombre de persones per ajudar l’equip actual, malgrat som conscients que per cobrir les necessitats actuals necessitaríem molts més efectius”.