Discurs del president de la Cecot, Xavier Panés, a la Nit de l'empresa de 2023
Molt honorable president de la Generalitat de Catalunya; Excelentísimo ministro de la Presidencia, Relaciones con las Cortes y Memoria Democrática del Gobierno de España en funciones; Molt honorable presidenta del Parlament de Catalunya; Excel·lentíssim delegat del Govern a Catalunya; Molt honorable conseller d’empresa i treball; Honorables consellers d’interior i de drets socials; Molt honorables expresidents de la Generalitat de Catalunya; Honorable Cap de l’Oposició; Il·lustríssim alcalde de Sant Cugat; Autoritats, guardonats, amics i amigues que cada dia fem empresa...
Bona nit a tots i a totes.
Estic content, realment content, de dirigir-me un any més a tots vosaltres i, a més, enguany, fer-ho des d’aquest magnífic auditori de la ciutat de Sant Cugat del Vallès, a qui agraeixo, un cop més, la seva amabilitat per acollir-nos.
Com sabeu, per a Cecot aquesta és l’ocasió més important de l’any per reivindicar i posar en valor la importància del “fer empresa”. El moment de reconèixer públicament la contribució de les nostres empreses vers el desenvolupament de la nostra societat, d’aquí els Reconeixements Cecot al progrés empresarial que acabem de lliurar, i aprofito per felicitar als guardonats, un cop més, en nom de tot el jurat, del Comitè Executiu i de tota l’entitat. De tot cor, moltes felicitats! I també de tot cor: gràcies.
Gràcies a la gran família de Cecot, una família formada per Presidents i juntes de gremis, per assessors, per col·laboradors i per treballadors i treballadores. Tots vosaltres representeu com ningú valors com la perseverança, la comprensió, la paciència, el sacrifici, el compromís, la generositat. Sense vosaltres res d’això seria possible.
Si participeu més o menys de la vida associativa, sigui en l’àmbit cultural, esportiu, social o empresarial, sabreu reconèixer la importància de la societat civil a qualsevol comunitat. Entitats i grups de persones compromeses que treballen conjuntament per generar canvis positius a la nostra societat. Impulsant la participació ciutadana per aconseguir societats més justes i prosperes. Organitzacions implicades en la construcció del bé comú i el desenvolupament positiu del nostre entorn. Aquesta és la vostra Nit. Aquesta també es La Nit de la Societat Civil.
Segurament molts de vosaltres haureu notat que enguany hem fet un canvi de nom. Hem passat de “La Nit de l’Empresari” a “La Nit de l’Empresa”. I ho fem justament per abraçar una concepció més amplia i integradora del progrés empresarial, entès com una suma d’esforços i de talent de moltes persones, més enllà de la propietat de les empreses. Un reconeixement, a totes les persones. En aquest sentit, aquest any, hem posat en marxa la nostra Oficina d’Igualtat. I ho fem per treballar per una igualtat entesa des de la riquesa de la diversitat. I no només des de la perspectiva de gènere, sinó des de la representació dels diferents col·lectius i sensibilitats que podem trobar a la societat en l’àmbit de la orientació sexual, raça, origen, religió, etc. La diversitat dintre d’un equip professional, dintre d’una empresa, ens dotarà de millor capacitat de diagnòstic i de presa de decisions, i això és, a part d’una responsabilitat, un element de competitivitat...una oportunitat.
Cada dia, gremis i associacions empresarials em traslladen la seva preocupació per les dificultats que tenen per a la captació i retenció de treballadors i treballadores. Tenim manca de gent en tots els sectors i a totes les posicions. Els agents socials i les administracions estem obligats a treballar amb una mirada innovadora i amb eficiència.
Estem obligats a trobar solucions en la millora de l’oferta formativa, dels serveis d’orientació i ocupació, de la formació dual, de les polítiques de contractació en origen, del catàleg de difícil cobertura, de la desincentivació subvencionada, de la robotització, de la intel·ligència artificial i de despertar vocacions realistes entre els més joves. I això cal fer-ho, ja!
Els empresaris fem esforços per oferir posicions atractives, però molt em temo que això no és suficient. L’economia de les petites i mitjanes empreses no pot suportar el creixement de la despesa laboral que hem patit aquests últims mesos. En aquest sentit, des de Cecot ens manifestem en contra de les mesures de reducció de la jornada laboral que es realitzin unilateralment per llei i de manera uniforme a tots els sectors, i més quan aquestes: no garanteixin un increment de la productivitat. I suposin un increment dels costos laborals en un moment d'inflació creixent i d’alentiment econòmic.
A més, entenem que qualsevol mesura que comporti modificacions de les normes laborals entre empreses i treballadors ha de discutir-se i acordar-se amb els agents socials en el sí de la negociació col·lectiva. No fer-ho és una greu usurpació dels àmbits que corresponen als legítims representants d’empreses i treballadors i que està reconegut a la pròpia Constitució Espanyola.
Certament, vivim una cruïlla històrica de transformacions.
A Cecot, davant l’adversitat i els reptes creiem que “La intel·ligència és el nostre millor recurs”. I d’aquí, que enguany haguem decidit que la nostra Nit servís per posar al centre del debat l’actual revolució de la intel·ligència artificial. I ho fem des d’una aproximació positiva, no pas catastrofista. I ho fem pensant en la simbiosi tecnològica entre el factor humà i el tecnològic. “La intel·ligència humana, motor de la intel·ligència artificial”. “L’home i la màquina!”. I per això cal treballar tots plegats per convertir-ho en un binomi en equilibri que no dubtem pot impulsar el progrés tecnològic, científic, social i econòmic de la nostra societat.
Ara fa un any, em vaig dirigir a tots vosaltres amb una llarga llista de preocupacions: preus de l’energia disparats, manca de matèries primeres, guerra a Ucraïna, inflació... Malauradament, avui no vinc aquí a celebrar la fi d’aquestes dificultats. Però sí podem estar orgullosos de l’enorme resiliència i capacitat de transformació que hem demostrat tant autònoms com petites, mitjanes i grans empreses! El dia a dia sovint no ens permet aturar-nos i posar-ho en valor, però trobades com les d’avui, ens permeten mirar enrere, per un moment, i ser conscients del gran esforç i esperit de superació que portem a les esquenes. Hi ha coses que si no ens ho diem nosaltres, no ens ho dirà ningú, i com a president de Cecot vull ser el primer en dir-ho.
Després del meu primer any com a president de Cecot, he tingut l’oportunitat de parlar amb centenars de persones sobre el desenvolupament de la nostra economia i sobre el present i futur de les nostres empreses. I, de tot, el que més vull destacar, és que crec que no sou, que no som, conscients del gran ecosistema en el que vivim i del seu enorme potencial. És suficient? No.
I aquí vull dirigir-me a l’administració pública i als nostres governants. Us n’adoneu que tenim aquí a Catalunya tots els ingredients de l’èxit? Us n’adoneu que ara més que mai necessitem de la vostra empenta i ajuda per fer possible el salt transformador? I vull fer menció a 4 elements molt concrets:
PRIMER: OFEC NORMATIU
No podem seguir amb el diluvi normatiu que ofega la nostra economia. Aquí sí que no hi ha sequera!
Ja fa temps que des de la Patronal Cecot alertem que l'enorme producció normativa, tant a Catalunya com a Espanya, i la seva excessiva complexitat, frenen el creixement econòmic i fan perdre competitivitat a les nostres empreses. La sobre regulació redueix la nostra capacitat de crear noves empreses, de fer créixer les existents i d’atraure’n de noves des d’altres parts del món. Té efectes negatius evidents en la creació de llocs de treball i en la productivitat.
SEGON: POLÍTICA INDUSTRIAL
La Comissió Europea treballa per desplegar una estratègia industrial que garanteixi l’autonomia i redueixi la dependència de tercers països. Tant el Govern d’Espanya com el de Catalunya han enunciat mesures per rellançar l’economia productiva. Des de Cecot, amb el nostre caràcter industrial, les celebrem, però la veritat és que tenim certa desconfiança. Una desconfiança basada en estar ja massa acostumats a grans anuncis i presentacions, que després no es traslladen a la realitat.
És el moment de creure i desplegar una autèntica política industrial en majúscules. Que inclogui actuacions concretes, amb objectius clars i mesurables, i amb un pressupost compromès per executar-lo. Mesures per disposar de nou sòl industrial, de simplificació administrativa, de fiscalitat adequada, de millora de les infraestructures, de competitivitat energètica, de talent format i qualificat, i un llarg etcètera. Ah, i amb una mirada explícita per a la petita i mitjana empresa, sobretot familiar, i no amb polítiques pensades només per atraure inversions estrangeres, que son benvingudes, però que no poden oblidar el teixit actual del nostre país.
Ara fa pocs dies la Generalitat va presentar l’informe “Geografia de la indústria i cohesió social” que demostra que les societats més industrialitzades presenten menys nivells de desigualtat social.
Com hem defensat sempre a Cecot: “Una bona política industrial, és una bona política social”. I una Catalunya industrial, és motor d’Espanya, és motor d’Europa.
TERCER: REFORMA DE L’ADMINISTRACIÓ
Des de Cecot creiem que aquest és un tema cabdal per a la modernització del país. Hem arribat a un extrem en el que l’empresariat sentim maltractament de l’Administració vers l’administrat. Qui no ha patit la sensació de desatenció? Qui no ha patit la famosa cita prèvia? Demanem a les empreses un gran esforç de modernització i transformació, i no podem, ni és just, no exigir a l’administració el mateix. És el moment de demanar a l’Administració que optimitzi la seva dimensió i que augmenti la seva eficiència. Agilitzant, simplificant i professionalitzant. Eines com la digitalització i la intel·ligència artificial, ho han de permetre. A Cecot ja fa temps que traslladem propostes, però és moment de passar a l’acció, i cal assumir el possible cost polític per al bé de la nostra societat.
QUART: CATALUNYA, MOTOR ECONÒMIC
Anteriorment he fet referència al potencial econòmic que tenim a Catalunya. Amb una visió empresarial, semblaria lògic que l’estratègia de l’Estat passés per potenciar una Catalunya que no deixa de ser la seva millor botiga, la seva millor fàbrica. Això no és, ni ha sigut així. El finançament i les inversions a Catalunya son clarament insuficients i injustes. Només el fet que no es respecti el criteri d’ordinalitat, ja ho diu tot. Cal superar totes les reticències i apostar pel progrés i el creixement de Catalunya. La ciutadania i el teixit empresarial català s’ho mereix i ho necessita. Mereixem pressupostos que a part de ser presentats, s’executin. Mereixem el compliment dels compromisos adquirits. Mereixem el retiment de comptes com a administrats. Fa molts, masses anys, que això no passa i cal tornar a generar confiança, i per això cal dotar-nos també de mecanismes de seguiment i garanties.
Una vegada més, cal reconèixer que els reptes més importants que afrontem com a societat requereixen d’un ampli compromís publicoprivat i multilateral, i des de Cecot seguirem amb la mà estesa i treballant al vostre costat.
I cal fer-ho amb intel·ligència, també amb l’artificial si ens cal.
Moltes gràcies i bona nit.
Dijous, 26 d’octubre de 2023
Teatre Auditori de Sant Cugat