Actualitat

La cimera del clima realitzada a Madrid (COP25) va cloure dissabte amb l'adopció d'un acord anomenat “Xile-Madrid Temps d'Actuar”

La cimera del clima realitzada a Madrid (COP25) que va cloure dissabte amb l'adopció d'un acord anomenat “Xile-Madrid Temps d'Actuar”, posa les bases perquè el 2020 els països presentin compromisos de reducció d'emissions més ambiciosos per respondre a l'emergència climàtica.

Finalitzada la COP25, celebrada a Madrid del 3 al 15 de desembre, adjuntem la nota de premsa del MITECO amb el resultat de la Cimera, així com un document elaborat per la CEOE amb un resum de valoracions i acords assolits. Entre els principals aspectes, destaquem:

  • Art. 6 sobre mercats de carboni: últim capítol que queda por tancar de l'Acord de París. Finalment, i després de dures negociacions, no s'ha aconseguit arribar a un acord. Els reglaments hauran de negociar-se a la pròxima COP a Glasgow. Els punts de més discussió han estat evitar una doble comptabilitat, incloure els drets humans, o la transferència dels CERs generats en projectes MDL a partir del protocol de Kyoto.
  • Augment dels compromisos: durant el matí del 15 de desembre es va aconseguir aprovar un document on s'insta als països a una ambició climàtica més gran. El document aprovat després de 14 dies de feina es denomina Chile-Madrid Tiempo de actuar i marca les bases perquè l'any vinent, abans de la Cimera del Clima de Glasgow COP26, els països incrementin a l'alça els seus compromisos de reducció d'emissions. 
  • Finançament: Els països han acordat dona directrius al Fons Verd perquè ampliï el seu àmbit de finançament, i que, a més de dirigir-se a mitigació i adaptació, per primera vegada destini recursos per les pèrdues i danys que pateixen els països més vulnerables i afectats pels impactes dels fenomens climàtics extrems. A més, la Coalició de Ministres de Finances per l'Acció Climàtica formada per 51 països, entre ells Espanya, ha signat el Pla d'Acció de Santiago, segons el qual es comprometen a introduir el canvi climàtic en les seves polítiques econòmiques i financeres cap a un creixement baix o nul d'emissions. 

Cecot, compromesa amb els ODS