Notes de Premsa

Ferran Cabrejas, de l’Escola del Treball de Barcelona, guanya el primer premi del 18è Concurs d’Aprenents de Fusteria

Joaquim Soler, secretari del Gremi afirma que “la participació consolidada de joves aprenents en aquest concurs i el suport institucional que hem rebut enguany ens estimula a continuar treballant en iniciatives com aquesta”

El Gremi de la Fusta ha organitzat aquest matí, per divuitè any consecutiu, el Concurs d’Aprenents de Fusteria amb la participació de 17  alumnes de cinc centres formatius de Catalunya: l’Institut Josep Brugulat de Banyoles; de l’Institut Vil·la Romana de la Garriga; del Pla de Transició del Treball de l’Escola Art i Disseny de Terrassa; l’Institut Escola Industrial de Sabadell; i l’Institut Escola del Treball de Barcelona.

Els premis, lliurats per Ramon Alemany, director de l’Escola d’Art i Disseny de Terrassa, Pere Solanellas, president del Gremi de la Fusta, i Alfredo Vega, alcalde de l’Ajuntament de Terrassa, compten dotació econòmica que enguany ha estat per:

  • 1r premi (dotat amb 150€)| Ferran Cabrejas Cabral de l’Escola del Treball de Barcelona.
  • 2n premi (dotat amb 90€) | Rubén Bibiano González de l’Escola del Treball de Barcelona.
  • 3r premi  (dotat amb 50€)| Óscar Duran Sanguino de lEscola Industrial de Sabadell.

El concurs ha estat conduït per Joaquim Soler, tresorer del Gremi de la Fusta qui ha encoratjat als participants a continuar aprofundint en aquesta professió ja que representen el futur del sector. Ha destacat que tot i els avenços tecnològics que s’estan produint, aquesta professió sempre requerirà de la sensibilitat del professional pel que fa als acabats de les peces i l’actitud davant de la feina. També ha posat en valor la tasca dels professors i tutors d’aquests centres educatius.

El director de l’Escola Municipal d’Art, Ramon Alemany ha estat l’encarregat d’inaugurar el Concurs que s’ha desenvolupat a l’Escola Municipal d’Art de Terrassa on els participants han tingut a la seva disposició les eines i materials necessaris per poder elaborar en tres hores la mateixa peça de fusta proposada pel Gremi. Aquest any, els alumnes havien de realitzar una feina d’acoplament en fusta de dues peces per separat que, posteriorment al treball d’encaixos, tall i rebaixats, havien d’encaixar i poder ser desmuntable. El jurat, composat per tres membres de la Junta Directiva del Gremi, els senyors Joaquim Soler, Albert Mas i Antonio Solís han valorat aspectes com el marcatge de la fusta abans de començar a tallar, els encaixos; l’elaboració de l’encàrrec en el temps marcat; l’actitud dels concursants davant la peça durant les hores d’execució; l’acabat final de la peça, el nivell de polit, la netedat del lloc de treball durant l’execució o la relació del resultat final amb el cicle cursat pel l’alumne/a. “Francament, estem satisfets amb el nivell de treball que hem vist avui aquí, en general estaven molt bé”.

Un dels objectius del Concurs d’Aprenents de Fusteria és veure com els participants es desenvolupen amb les eines bàsiques de l’ofici, tot i que avui dia ja es poden fer mecànicament, però des del Gremi de la Fusta es considera important que els alumnes es maneguin bé amb el xerrac, el martell, l’informador, el paper de vidre o la raspa, per posar algunes de les eines que els alumnes d’aquesta 18a edició han hagut d’utilitzar i que el jurat ha tingut en compte.

Pere Solanellas, durant un moment del lliurament dels premis, ha encoratjat a tots els participants a no deixar de formar-se mai i ha posat de manifest de nou la importància de recuperar la figura de l’aprenent per garantir la continuïtat de l’ofici; ha destacat també valors com l’esforç, la perseverança i la humilitat com a clau d’èxit per poder prosperar en aquest sector.

El Gremi de la Fusta organitza el concurs en el marc de la celebració de la seva festa anual amb motiu del seu patró Sant Josep, també organitza el Concurs de Disseny en Fusta Jordi Amat i finalitza els actes commemoratius amb un sopar de germanor el proper divendres 22 de març.

Informació corporativa

El Gremi de la Fusta, format per prop de cent empreses del sector, és una organització empresarial d’àmbit comarcal, vinculada a la patronal Cecot, que agrupa empreses del sector de la fusta bàsicament de l’àrea del Vallès. Actualment ostenta la presidència de la Federació de la Fusta i el Moble de la província de Barcelona, així com de la Confederació Catalana de la Fusta, també representa a Catalunya a UNEMADERA, l’associació estatal del sector.