Notes de Premsa

Les associacions nacionals de transportistes mantenen l’Aturada Nacional la setmana de Nadal davant la manca de resposta del Govern a les reivindicacions del sector

L’Aturada Nacional del sector del transport per carretera està convocada des de les 24 hores del diumenge 19 de desembre a les 24 hores del dimecres 22, i els representants no descarten allargar-la si el Govern d’Espanya no adopta mesures efectives que els ajudin a sortir de l'actual crisi.
  • Els transportistes reclamen al Govern mesures per als autònoms i les empreses del sector destinades a actuar contra la imparable pujada del preu del gasoil dels darrers mesos (increment del 35%) i demanen solució a reivindicacions històriques com la construcció d’àrees de descans segures per als professionals o la prohibició que els conductors realitzin la càrrega i descàrrega dels camions.
  • FENADISMER estima en 2.000 milions d’euros addicionals el sobre cost que han hagut de suportar els 100.000 transportistes que operen a Espanya per l’encariment del gasoil aquest 2021.

 

El Gremi de Transports i Logística de Catalunya, en condició de membre de FENADISMER, juntament amb les restants associacions que componen el Comitè Nacional de Transport per Carretera han acordat mantenir una Aturada Nacional del sector del 19 al 22 de desembre per la greu situació econòmica que travessen les empreses transportistes i la falta de resposta del Govern i no descarten ampliar els dies de mobilització.

Ahir dijous 2 de desembre, les organitzacions que componen les organitzacions que componen el Comitè Nacional de Transport per Carretera han mantingut una nova reunió en el Ministeri de Transports per a debatre sobre el Document de mesures plantejades pel Govern dilluns passat davant les reivindicacions plantejades per les organitzacions del sector davant la greu situació econòmica que per la imparable pujada del preu del gasoil que es ve produint en els últims mesos, que ha suposat un increment pròxim al 35% en l'últim any.

Segons les estimacions de FENADISMER, l'encariment del preu del carburant ha suposat als 100.000 transportistes que operen a Espanya un sobre cost pròxim als 2000 milions d'euros addicionals, que en la majoria dels casos no han pogut repercutir en les seves tarifes que perceben dels seus clients carregadors qui a més mantenen pràctiques laborals com obligar als xofers a realitzar la càrrega i la descàrrega dels camions, sent una responsabilitat a càrrec del client.

En entendre de les associacions de transportistes el document presentat suposa una falta evident de voluntat per part del Govern per ajudar els autònoms i empreses transportistes a solucionar aquesta crítica situació.

Per això, les associacions de transportistes han acordat mantenir la convocatòria d'Atur Nacional del sector del transport per carretera per a la setmana de Nadal, amb la possibilitat de convertir-se en indefinit, si el Govern continua sense escoltar les demandes dels professionals.

L'Acord adoptat per les associacions de transportistes després de la reunió ha estat el següent:

“En el dia d'avui el Comitè Nacional del Transport per Carretera (CNTC) ha estat convocat per la Secretària d'Estat, Isabel Pardo de Vera, amb la finalitat de valorar el document de treball remès des del Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana (MITMA) per a respondre a les peticions del sector, que ha convocat una aturada patronal per als dies 20; 21 i 22 de desembre.

En el curs de la reunió el President del CNTC, Carmelo González Sayas, ha transmès als responsables del MITMA l'acord adoptat pel ple d'aquest organisme en el dia d'ahir, de rebutjar íntegrament el document proposat per considerar que, no sols no respon al sol·licitat pel sector, sinó que fins i tot és més restrictiu que el compromís assumit per l'anterior Secretari d'Estat, Pedro Saura, el passat 23 de juliol.

No es dona resposta adequada a qüestions com la prohibició de la participació del conductor en les operacions de càrrega i descàrrega; reducció temps d'espera; aplicació obligatòria clàusula de revisió preu del gasoil; devolució imports endarrerits del cèntim sanitari; no aplicació de l'Eurovinyeta i resta de punts reivindicats des de fa anys.

De la mateixa manera, es va acordar impugnar judicialment l'RD 983/21 de 16 de novembre de concessió d'ajudes per a la transformació de flotes, per entendre que és greument discriminatori per al transport de mercaderies, quan es neguen ajudes a aquest sector que es concedeixen a altres vehicles impulsats per idèntiques energies per a altres àrees de transport.

El CNTC percep falta de voluntat d'arribar a un acord per part del Govern, per la qual cosa li ha convidat a realitzar una nova proposta que, cas de no estimar-se suficient, pot suposar un enduriment de les condicions de l'aturada, que podria convertir-se en indefinida.”

 

Sobre el Gremi

El Gremi de Transports i Logística, integrat a la patronal Cecot, compta actualment amb més de 250 associats. Representa i defensa els interessos de les empreses de transport i ofereix diferents serveis als seus associats. Un dels principals objectius del Gremi és potenciar l’associacionisme, afavorint l’intercanvi i la comunicació entre les empreses del sector.

Actualment forma part de la Federación Nacional de Asociaciones de Transporte de España – FENADISMER, organització que defensa els interessos del sector a tot el territori nacional i que reuneix més de 32.000 empreses de transport i més de 60.000 vehicles, tots ells petites i mitjanes empreses i autònoms.