Notes de Premsa

Les empreses i professionals del transport es mobilitzaran contra la Zona de Baixes Emissions a Barcelona per inassolible i poc realista

Martínez: “ni estem improvisant, ni estem en contra de l’objectiu que persegueix la ZBE. El que fa mesos que estem demanant a l’Ajuntament de Barcelona, l’AMB i la Generalitat és una moratòria, més que justificada, després d’un any de pandèmia que ha impactat de ple a un sector on predominen autònoms i petites empreses”.
  •  A partir del 30 de juny entra en vigor a Barcelona l’ordenança que regula la Zona de Baixes Emissions i que prohibeix que els vehicles pesats de distribució de mercaderies sense distintiu puguin prestar el seu servei. Això vol dir que més de la meitat de la flota de transport de mercaderies, majoritàriament autònoms i pimes, no podrà operar a Barcelona.  
  • Davant la negativa de les Administracions a negociar una moratòria per l’entrada en vigor de la ZBE, les associacions de transportistes presentaran demà un calendari de mobilitzacions per exigir una solució viable i realista per al sector.

El sector del transport i la logística a Catalunya farà públic demà un calendari de mobilitzacions per exigir a l’Ajuntament de Barcelona, l’AMB i la Generalitat una solució viable i realista per als professionals i empreses que es veuran afectades per l’entrada en vigor de l’ordenança que regula la Zona de Baixes Emissions a Barcelona a partir del 30 de juny.

El president del Gremi de Transports i Logística de Catalunya, Antonio Martínez, exposa que “posant per davant que entenem i compartim els objectius de reduir la contaminació a la ciutat, les administracions també han de fer l’exercici d’entendre la dinàmica de la nostra activitat, entendre com està composat el sector, escoltar l’afectació imprevista de la pandèmia en els autònoms i pimes, i ajustar els tempos per acompanyar de la manera menys traumàtica possible la transformació del sector”.

Malgrat l’opinió pública pugui pensar que el sector ha mantingut la seva activitat per  l’increment de les vendes on-line que ha multiplicat els serveis de repartiment, el percentatge en el global de l’activitat és baix. “És important ser conscients que la pandèmia va afectar de ple serveis com grues, camions de fred per al sector de la restauració o minibusos i autobusos per transports de passatgers van quedar aturats durant mesos. I ja sabem tots que si un autònom no factura difícilment podrà fer una inversió en renovació de flota per ajustar-se a normativa” explica Martínez que afegeix que “més enllà de les dificultats econòmiques d’empreses i professionals per poder adaptar els vehicles o de les ocasionades per múltiples casuístiques, entre elles la penalització d’un gruix important de professionals a punt de la seva jubilació, a principis de mes ja vam denunciar que havíem de sumar el fet que tampoc tenim la possibilitat d’adquirir vehicles nous fins d’aquí un any, ja que la pandèmia va alentir la seva fabricació. Tot plegat necessita d’una replanificació de terminis més racional i en línia amb la realitat del context econòmic i social actual”.

 

Acord entre les associacions catalanes de transport vinculades a Fenadismer

A la fi de 2019 l'Ajuntament de Barcelona i d'altres municipis limítrofs van aprovar la denominada Zona de Baixes Emissions de Barcelona (ZBE), amb l'objectiu de reduir la contaminació ambiental en l'àrea metropolitana de la Ciutat Comtal.

La Zona de Baixes Emissions, amb una extensió superior als 95 km² i que engloba tot el terme municipal de Barcelona (excepte la Zona Franca Industrial i el barri de Vallvidrera, el Tibidabo i Les Planes), els municipis de Sant Adrià de Besòs i L'Hospitalet de Llobregat, i part dels municipis d'Esplugues de Llobregat i Cornellà de Llobregat, va comportar en un primer moment la restricció de circulació dels vehicles privats més contaminants, aplicant-se de manera progressiva a les diferents categories de vehicles segons l'etiqueta ambiental de la DGT.

Pel que fa als vehicles de transport de mercaderies, la nova mesura contempla la prohibició de circulació dels quals no disposin d'etiqueta ambiental de la DGT dins de la ZBE de l'àmbit de les rondes de Barcelona al llarg d'aquest any 2021, en concret des del passat 1 d'abril a les furgonetes i des del pròxim 30 de juny a camions i autobusos.

Aquesta mesura tan restrictiva per al sector del transport de mercaderies sempre ha comptat amb el rebuig de les principals associacions catalanes de transportistes: el Gremi de Transports i Logística de Catalunya, l’AGTC o ASTAC COMTAL, entre d’altres, totes elles vinculades a FENADISMER, per ser considerada absolutament inassolible i poc realista.

L'aplicació d'aquesta restricció suposarà en la pràctica expulsar del sector a més de la meitat de la flota que actualment opera a Barcelona, conforme a les dades que consten en la memòria d'impacte econòmic que es va elaborar per a l'aprovació de l'Ordenança, en concret, el 56% dels vehicles lleugers i el 59% dels vehicles pesants censats a Barcelona dedicats al transport de mercaderies.

Per això, les associacions de transportistes han acordat dur a terme un calendari de mobilitzacions en protesta per aquesta mesura, que s'anunciarà aquest divendres en roda de premsa, per a exigir amb caràcter d'urgència a les tres Administracions implicades, Ajuntament, Autoritat Metropolitana de Barcelona i Generalitat de Catalunya obrin una taula de negociació que permeti establir una solució viable i realista per al sector del transport.

 

Sobre el Gremi

El Gremi de Transports i Logística, integrat a la patronal Cecot, compta actualment amb més de 250 associats. Representa i defensa els interessos de les empreses de transport i ofereix diferents serveis als seus associats. Un dels principals objectius del Gremi és potenciar l’associacionisme, afavorint l’intercanvi i la comunicació entre les empreses del sector.

Actualment forma part de la Federación Nacional de Asociaciones de Transporte de España – FENADISMER, organització que defensa els interessos del sector a tot el territori nacional i que reuneix més de 32.000 empreses de transport i més de 60.000 vehicles, tots ells petites i mitjanes empreses i autònoms.