Notes de Premsa

El Gremi de Transports alerta d’una possible manca l’Adblue a partir de novembre, un additiu necessari per la mobilitat de cotxes, camions i autobusos dièsel

Els principals productors europeus de l'additiu Adblue necessari per a moure's els cotxes, camions i autobusos dièsel de menor antiguitat paralitzen la seva producció pel brusc increment del preu del gas natural del qual s'extreu, la qual cosa podria provocar un encariment dels seus preus i una possible escassetat a partir de novembre.
  • La falta d'aquest additiu en els motors dels vehicles pot impedir la seva arrencada i una possible manipulació per a continuar circulant podria incórrer en infracció mediambiental amb multes de fins a 20.000 euros.

Si no fos suficient amb l'alarmant pujada en més d'un 30% dels preus dels carburants que hi ha hagut en l'últim any, i que previsiblement continuarà incrementant en els pròxims mesos, un nou element amenaça l'activitat del transport i la mobilitat, en concret la referida la possible escassetat de l’additiu AdBlue necessari perquè els cotxes, camions i autobusos dièsel de menor antiguitat puguin moure's.

La pràctica totalitat de les fàbriques de producció de AdBlue a Europa han anunciat la paralització de la seva producció a conseqüència d’increments de més d'un 500% dels preus del gas natural en l'últim any, del qual s'extreu aquest producte. De fet, la principal planta de producció d'aquest additiu situada a Espanya, pertanyent al grup Fertiberia, ja ha aturat la seva activitat a l'octubre, amb la previsió de reduir la seva producció en més d'un 50% en les pròximes setmanes, la qual cosa provocarà un previsible encariment del producte a curt termini. Per això, el Gremi de Transports i Logística de Catalunya, adherit a FENADISMER, recomana a tots els transportistes que facin acopi davant una possible escassetat del mateix a partir del mes de novembre.

Aquest additiu és imprescindible per al funcionament dels motors Dièsel en una bona part dels camions i autobusos fabricats a partir de 2009 i dels cotxes produïts a partir de 2015, per poder complir amb la normativa europea sobre reducció en els nivells d'emissions contaminants a l’atmosfera. Per a això, la majoria dels fabricants d'automòbils van optar per la introducció en els motors d'una tecnologia que barreja el gasoil amb una base d'urea, denominada comercialment Adblue, la qual cosa permet una reducció dels òxids de nitrogen en un 50% i de les de partícules en un 75% respecte del que emetien els vehicles fa 20 anys.

“Diuen que ens trobem en una espècie de tempesta perfecta a nivell econòmic que està impactant a tots els sectors d’activitat”, reflexiona Antonio Martínez, president del Gremi de Transports i Logística de Catalunya, “i en el cas de l’activitat del transport per carretera i la mobilitat en general, no deixa de ploure sobre mullat”.

Les conseqüències de la falta d'aquest additiu en els vehicles poden ser molt greus, ja que en la majoria dels casos impedeix l'arrencada dels motors. Tanmateix, des del Gremi de Transports i Logística de Catalunya es desaconsella als transportistes afectats adquirir emuladors que es venen en el mercat per a instal·lar-los en els motors dels vehicles per poder continuar circulant, tant pels perjudicis mediambientals que això ocasiona, com que a més pot comportar una infracció amb multes de fins a 20.000 euros conforme estableix la vigent Llei de qualitat de l'aire i protecció a l'atmosfera.

 

Sobre el Gremi

El Gremi de Transports i Logística, integrat a la patronal Cecot, compta actualment amb més de 250 associats. Representa i defensa els interessos de les empreses de transport i ofereix diferents serveis als seus associats. Un dels principals objectius del Gremi és potenciar l’associacionisme, afavorint l’intercanvi i la comunicació entre les empreses del sector.

Actualment forma part de la Federación Nacional de Asociaciones de Transporte de España – FENADISMER, organització que defensa els interessos del sector a tot el territori nacional i que reuneix més de 32.000 empreses de transport i més de 60.000 vehicles, tots ells petites i mitjanes empreses i autònoms.