Notes de Premsa

Empreses i professionals del transport topen amb un nou fre per donar compliment a la Zona de Baixes Emissions que entra en vigor el dia 1 de juliol

Els transportistes que pretenen renovar la seva flota s'estan trobant amb esperes de més d'un any per a poder adquirir un camió nou.
  • L'alentiment de l'activitat dels fabricants deguda a la pandèmia i el retard en el subministrament d'alguns components electrònics estan motivant aquesta situació, que ha provocat així mateix un encariment dels vehicles de 2a mà del 20%.

L’impacte de la pandèmia ha generat una situació, imprevisible i nova, en el sector del transport per carretera a Catalunya, i a la resta d'Europa, pel que fa a l'adquisició de nous vehicles de transport.

Les darreres setmanes, el Gremi de Transports i Logística de Catalunya està rebent les queixes d’empreses i professionals del sector que pretenen renovar la seva flota amb l'adquisició de camions nous i que s'estan enfrontant a temps d'espera per al seu lliurament de fins a un any, especialment en el cas de les cabines tractores, afectant la pràctica totalitat dels fabricants de vehicles industrials que operen tan a Catalunya com a nivell estatal. La Federació Nacional d’Associacions de Transport d’Espanya denuncia que aquesta situació és compartida per empreses de la resta de comunitats autònomes.

El Gremi de Transports detecta que són diversos els factors que han influït en aquesta anòmala situació ja que a l'alentiment de l'activitat de les fàbriques a causa de la pandèmia, especialment durant l'any passat, s'ha sumat la falta de subministrament d'alguns components electrònics procedents d'Àsia així com l'augment de comandes de nous camions per part dels transportistes, a causa de la paralització de les vendes durant bona part de 2020. Segons les dades de l'Associació Nacional de Fabricants d'Automòbils i Camions (ANFAC) en el primer quadrimestre de 2021 s'ha incrementat en més d'un 45% la venda de cabines tractores noves respecte al mateix període de 2020, produint-se fins i tot un creixement de gairebé el 12% respecte a idèntic quadrimestre de 2019.

La conseqüència directa d'aquest extraordinari retard en el lliurament de camions nous està la important reactivació del mercat de segona mà de vehicles industrials, encarint-se el valor dels camions usats en alguns casos fins a un 20% a Espanya, i fins i tot amb la falta de vehicles disponibles en alguns segments, la qual cosa està obligant els transportistes espanyols a adquirir els camions en altres països de la Unió Europea.

Antonio Martínez, president del Gremi de Transports i Logística de Catalunya, considera que “aquesta situació està afegint una dificultat més a moltes empreses i professionals del sector que operen a Barcelona i que a partir del juliol hauran de donar compliment als requeriments de circulació de la Zona de Baixes Emissions per a vehicles industrials. Des del sector estem reclamant a l’Ajuntament de Barcelona una moratòria d’aquesta imminent entrada en vigor tenint en compte el fort impacte de la pandèmia en el sector el darrer any”. Martínez afegeix que “més enllà de les dificultats econòmiques d’empreses i professionals per poder adaptar els vehicles o de les ocasionades per múltiples casuístiques, entre elles la penalització d’aquells professionals a punt de la seva jubilació, ara hem de sumar el fet que tampoc tenim la possibilitat d’adquirir vehicles nous fins d’aquí un any. Tot plegat necessita d’una replanificació de terminis més racional i en línia amb la realitat del context econòmic i social actual”.

 

Sobre el Gremi

El Gremi de Transports i Logística, integrat a la patronal Cecot, compta actualment amb més de 250 associats. Representa i defensa els interessos de les empreses de transport i ofereix diferents serveis als seus associats. Un dels principals objectius del Gremi és potenciar l’associacionisme, afavorint l’intercanvi i la comunicació entre les empreses del sector.

Actualment forma part de la Federación Nacional de Asociaciones de Transporte de España – FENADISMER, organització que defensa els interessos del sector a tot el territori nacional i que reuneix més de 32.000 empreses de transport i més de 60.000 vehicles, tots ells petites i mitjanes empreses i autònoms.

SERVEIS RELACIONATS: