Notes de Premsa

Les associacions nacionals de transportistes desconvoquen l’Aturada Nacional prevista per als dies 20, 21 i 22 de desembre

Antonio Martínez: “és un acord històric, el sector fa més de 20 anys que reclama que els conductors no s'ocupessin de la càrrega i finalment s'ha aconseguit, amb la dignificació que això suposa per al sector. Així mateix , la clàusula de revisió del gasoil , pot ajudar a la subsistència del sector, sobretot per a les pimes i autònoms”.
  • El Comitè Nacional de Transport per Carretera (CNTC) va assolir un acord amb el Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana (MITMA) ahir al vespre que el sector ha considerat acceptable.
  • Els transportistes reclamaven al Govern mesures per als autònoms i les empreses del sector destinades a actuar contra la imparable pujada del preu del gasoil dels darrers mesos (increment del 35%) i demanaven solució a reivindicacions històriques com la construcció d’àrees de descans segures per als professionals o la prohibició que els conductors realitzin la càrrega i descàrrega dels camions.

Ahir divendres a la nit el Comitè Nacional de Transport per Carretera (CNTC) va assolir un acord amb el Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana (MITMA) que s'ha considerat acceptable i per aquest motiu el Gremi de Transports i Logística de Catalunya, en condició de membre de FENADISMER, juntament amb les restants associacions que componen el Comitè Nacional de Transport per Carretera han acordat desconvocar l’Aturada Nacional del sector dels dies 20, 21 i 22 de desembre. El sector va convocar la vaga patronal per la greu situació econòmica que travessen les empreses transportistes i la falta de resposta del Govern a les reivindicacions històriques del sector.

Després de l’Assemblea informativa duta a terme aquest matí, el president del Gremi de Transports i Logística de Catalunya, Antonio Martínez ha manifestat la satisfacció per l’acord assolit i l’ha qualificat com “un acord històric, el sector fa més de 20 anys que reclama que els conductors no s'ocupessin de la càrrega i finalment s'ha aconseguit, amb la dignificació que això suposa per al sector. Així mateix , la clàusula de revisió del gasoil , pot ajudar a la subsistència del sector, sobretot per a les pimes i autònoms”.

De l'acord es destaca la prohibició de la participació del conductor a les operacions de càrrega i descàrrega, reivindicació històrica del sector en benefici de condicions laborals dels seus treballadors.

També s'ha aconseguit reduir la meitat els temps d’espera, a partir dels quals el transportista tindrà dret a una indemnització, així com el tracte a dispensar els conductors als centres de càrrega i descàrrega.

Igualment s'ha aconseguit el compromís d'incorporar de forma imperativa a la Llei, la clàusula d'estabilització del preu del gasoil als contractes de transport, sense possibilitat de pacte en contra. Una altra reclamació que fa anys que el sector perseguia per equilibrar les relacions dels transportistes amb els clients.

Juntament amb aquestes mesures d'enorme importància, s'han aconseguit altres compromisos per part del MITMA, com no implantar peatges al transport pesat sense el consens del CNTC.

Quant al possible augment de la capacitat de càrrega dels camions, qualsevol modificació es farà de forma progressiva i només en determinades especialitats del transport, sempre amb la participació del CNTC.

 

Antecedents a l’acord

Les organitzacions que componen el Comitè Nacional de Transport per Carretera han estat mantenint reunions amb el Ministeri de Transports per a debatre sobre les mesures plantejades pel Govern davant la imparable pujada del preu del gasoil, que ha suposat un increment de gairebé un 35% en l'últim any.

Segons les estimacions de FENADISMER, l'encariment del preu del carburant ha suposat als 100.000 transportistes que operen a Espanya un sobre cost pròxim als 2000 milions d'euros addicionals, que en la majoria dels casos no han pogut repercutir als seus clients carregadors, els quals, a més, mantenen pràctiques laborals com obligar als xofers a realitzar la càrrega i la descàrrega dels camions, sent una responsabilitat a càrrec del client.

Davant la falta evident de voluntat per part del Govern per ajudar els autònoms i empreses transportistes a solucionar aquesta crítica situació, les associacions de transportistes van acordar mantenir la convocatòria d'Aturada Nacional del sector del transport per carretera per a la setmana de Nadal, amb la possibilitat de convertir-se en indefinida si el Govern continuava sense escoltar les demandes dels professionals.

L'Acord adoptat per les associacions de transportistes després de la reunió del 2 de desembre van ser :

“En el dia d'avui el Comitè Nacional del Transport per Carretera (CNTC) ha estat convocat per la Secretària d'Estat, Isabel Pardo de Vera, amb la finalitat de valorar el document de treball remès des del Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana (MITMA) per a respondre a les peticions del sector, que ha convocat una aturada patronal per als dies 20; 21 i 22 de desembre.

Durant la reunió el President del CNTC, Carmelo González Sayas, ha transmès als responsables del MITMA l'acord adoptat pel ple d'aquest organisme en el dia d'ahir, de rebutjar íntegrament el document proposat per considerar que, no sols no respon a allò que demana el sector, sinó que fins i tot és més restrictiu que el compromís assumit per l'anterior Secretari d'Estat, Pedro Saura, el passat 23 de juliol.

No es dona resposta adequada a qüestions com la prohibició de la participació del conductor en les operacions de càrrega i descàrrega; reducció temps d'espera; aplicació obligatòria clàusula de revisió preu del gasoil; devolució imports endarrerits del cèntim sanitari; no aplicació de l'Eurovinyeta, així com la resta de punts reivindicats des de fa anys.

De la mateixa manera, es va acordar impugnar judicialment l'RD 983/21 de 16 de novembre de concessió d'ajudes per a la transformació de flotes, per entendre que és greument discriminatori per al transport de mercaderies, quan es neguen ajudes a aquest sector que es concedeixen a altres vehicles impulsats per idèntiques energies per a altres àrees de transport.

El CNTC percep falta de voluntat d'arribar a un acord per part del Govern, per la qual cosa l’ha convidat a realitzar una nova proposta que, en cas de no estimar-se suficient, pot suposar un enduriment de les condicions de l'aturada, que podria convertir-se en indefinida.”

 

Sobre el Gremi

El Gremi de Transports i Logística, integrat a la patronal Cecot, compta actualment amb més de 250 associats. Representa i defensa els interessos de les empreses de transport i ofereix diferents serveis als seus associats. Un dels principals objectius del Gremi és potenciar l’associacionisme, afavorint l’intercanvi i la comunicació entre les empreses del sector.

Actualment forma part de la Federación Nacional de Asociaciones de Transporte de España – FENADISMER, organització que defensa els interessos del sector a tot el territori nacional i que reuneix més de 32.000 empreses de transport i més de 60.000 vehicles, tots ells petites i mitjanes empreses i autònoms.