Notes de Premsa

Les empreses del sector de l’audiovisual català pateixen el 100% de la caiguda de contractes i de facturació

A l’espera de que es concretin les Mesures Econòmiques Extraordinàries que ha anunciat el Govern estatal, l’Apac reclama l’atenció de polítics i mitjans sobre les empreses del sector.
  • Des de l’anul·lació del Mobile World Congress el mes de febrer la davallada de congressos, espectacles i esdeveniments ha anat caient exponencialment fins al decret d’estat d’alarma que ho ha aturat tot.
  • L’Apac representa més de 100 empreses del sector que comptem amb unes 5.000 persones en plantilla.  

“Posem per davant que el COVID-19 té afectació directe a tota la ciutadania i empreses i en som ben conscients”, afirma Joan Carles Martín, president de l’Apac, “tanmateix volem cridar l’atenció de les autoritats i dels mitjans de comunicació sobre l’impacte que està tenint en concret sobre les empreses del sector de l’audiovisual. Un sector que, contradictòriament a la seva essència, sovint queda relegat i invisible darrera d’altres sectors com les productores o els artistes”.

Només hi ha dues associacions que engloben les empreses del sector audiovisual a nivell estatal. “La primera és l’Apac, amb 104 empreses de les que en depenen prop de 5.000 llocs de treball en plantilla; una segona al nord d’Espanya, que agrupa 17 empreses i una tercera que s’està constituint a Madrid”, explica Martín.

A Catalunya, aquestes empreses que es dediquen a l’organització i muntatge de congressos i esdeveniments, van començar a patir l’impacte del COVID-19 en el moment que es va anul·lar el Mobile World Congress. Immediatament després van anul·lar-se tots els congressos mèdics i de farmàcia previstos el març a Barcelona fent caure les contractacions en un 70%. Amb l’estat d’alarma, on també queden anul·lats tots els esdeveniments culturals, el tancament de teatres, exposicions, etc. el sector ja pateix el 100% de la caiguda de contractes i, de retruc, la facturació.

“Difícilment es podran reprogramar tots els actes i congressos per quan passi tota la situació d’alerta sanitària”, preveu el president de l’Apac, “ara estem a expenses de les mesures extraordinàries que aprovin les administracions per tal de poder pal·liar una part però el que tenim clar és que el tancament de l’any serà negatiu”.