Notes de Premsa

RETAILcat exigeix al Govern espanyol ajudes directes i de forma immediata per al comerç i la restauració

Per donar liquiditat a les empreses proposem la reducció temporal de l’IVA, com s’ha fet a Alemanya i/o reduccions d’impostos com l’IRPF o l’Impost de Societats
  • Malgrat que les competències de comerç són de les CCAA, RETAILcat considera que davant la situació excepcional que estem vivim, és el Govern central l’únic que té capacitat per cobrir l’envergadura de les ajudes que necessita el sector. 
  • RETAILcat demana una reconsideració de les condicions actuals dels ERTO; que es puguin allargar més enllà de finals de maig; i no es penalitzin els ajustos de plantilla. 

RETAILcat ha participat avui a la Comissió d’Indústria, Comerç i Turisme del Congrés dels Diputats on ha denunciat la inacció del Govern espanyol en la creació d’ajuts directes dirigits als sectors del comerç i la restauració, fent palès, a més, els criteris restrictius i discriminatoris que contemplen les poques mesures de suport que s’han dictat des de Madrid.

“L'Estat és qui recapta el 95% dels impostos, i qui té la capacitat per a endeutar-se” ha manifestat el president de RETAILcat, Sr. Joan Carles Calbet. “Per tant és el Govern central qui disposa, també, dels recursos, encara que, ara per ara, no ha fet arribar ni un euro en forma d'ajudes directes a les empreses del sector del comerç, com si han fet els governs d’altres països d'Europa o, fins i tot, la Generalitat de Catalunya, malgrat els seus limitadíssims recursos econòmics”.

RETAILcat que representa de forma agregada un terç dels comerços de Catalunya (35.000 punts de venda) i la meitat dels treballadors del sector, considera a més, del tot inaudit, que les mesures aprovades al recent Reial decret 5/2021 de Mesures Extraordinàries de Suport a la Solvència Empresarial no siguin de caràcter universal per a totes les empreses que en el darrer any s’han vist obligades a suspendre la seva activitat per les restriccions vigents en cada moment. “És necessari replantejar aquestes mesures, rebaixar el percentatge de caiguda de facturació admès - ara en un 30% -, i fer les ajudes extensives a totes les empreses afectades, sense excloure CNAES o sectors”, ha dit Calbet.

El president de RETAILcat ha acabat la seva intervenció amb un resum de les cinc actuacions bàsiques que necessita el sector per poder seguir endavant amb garanties:

  1. AJUDES DIRECTES de manera immediata i minimitzant els requisits perquè puguin arribar a totes les empreses que s'han vist afectades per la crisi sanitària, sense excloure cap sector.
  2. POLÍTIQUES FISCALS actives, reals i efectives que ajudin a recuperar el consum, com la reducció temporal de l'IVA. Necessitem, també, exempcions o bonificacions d’IMPOSTOS que ens salvaguardin de situacions paradoxals com les viscudes aquest darrer any, en el qual la majoria d’empreses hem pagat els mateixos impostos que en 2019, com si el 2020 hagués estat un any d’activitat normal. Cal descartar, a més, la pujada d’impostos. 
  3. BONIFICACIÓ de la seguretat social i PRÒRROGA dels ERTO més enllà del 31/5/21, sense limitar la possibilitat d'ajustar les plantilles. (Les condicions actuals dels ERTE obliguen a les empreses a assumir el 100% del cost de la seguretat social dels treballadors i són penalitzades si es veuen obligades a adaptar la seva plantilla en proporció a la caiguda de la seva activitat).
  4. Més SEGURETAT JURÍDICA davant temes sensibles com ERTO o els LLOGUERS.
  5. REGULACIÓ de la venda online perquè les grans plataformes no abusin de la seva posició dominant i exerceixin competència deslleial davant la resta del comerç.

 

Sobre RETAILcat

RETAILcat representa 40.000 establiments comercials repartits per tot el territori català (més del 40%), que dóna feina a 245.000 persones, el 50% de treballadors del retail de Catalunya,  representant conjuntament més del 8% del PIB català.  RETAILcat representa a: CECOT, COMERTIA i BARCELONA COMERÇ.

Entitats col·laboradores: ANCECO i CEDAC.