Notes de Premsa

Cecot Comerç a favor d’elevar les penes de reincidència dels delictes lleus de furt

Cecot Comerç aplaudeix l’acord en base a l’esmena registrada pel PDeCAT per modificar el Codi Penal i elevar les penes de reincidència dels delictes lleus de furt.
  • Escudé: “la setmana passada vam tenir ocasió de traslladar al conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, tant la nostra demanda d’endurir les penes en reincidència de delictes com posar-nos a disposició per poder impulsar qualsevol acció necessària per assolir-ho. És molt frustrant per al comerç de proximitat veure com després de complimentar el feixuc procés de denúncia per un furt, els delinqüents surten impunes i en menys de 48h ja hi tornen”.

“Des de Cecot Comerç ens sumem a altres entitats en quant a la celebració de l’acord i aprovació avui al Congrés dels Diputats, en base a l’esmena registrada pel PDeCAT, que proposa una modificació del Codi Penal per endurir les penes previstes per als delictes lleus de furt en els casos de reincidència i multireincidència”, expressa la seva presidenta, Cristina Escudé.

Aquesta modificació legal dotarà les administracions de més eines per lluitar contra la multireincidència en els petits furts i s’abordarà així el problema greu de l’acumulació de furts que fins ara no rebia una resposta proporcional al greu perjudici provocat (la multireincidència de delictes lleus de furt només estava sancionada amb multes). L'esmena presentada aconsegueix augmentar la capacitat intimidatòria i dissuasiva del Codi Penal, permetent en els casos de delinqüència habitual superar l'actual pena de multa per penes de presó de sis a divuit mesos en els supòsits de furt amb valor sostret inferior als 400 euros, en cas que el culpable hagi estat condemnat almenys per tres delictes d'aquesta naturalesa, encara que siguin de caràcter lleu, i quan el muntant acumulat de les infraccions sigui superior a 400 euros.

“La setmana passada vam tenir ocasió de reunir-nos amb el conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, a la seu de la Cecot i la creixent preocupació en el sector del comerç de proximitat per la reincidència dels petits furts va ser un dels aspectes que vam compartir”, explica Escudé, “així que estem molt a favor d’aquesta elevació de penes proposada per delinqüents reincidents. Malgrat que les dades anuals de furts son baixes vam traslladar al conseller que des del retail tenim la sensació que hi ha més delinqüència de la que projecten les dades i creiem que el motiu és que el procés de denúncia genera certes casuístiques que moltes vegades acaben comportant que no es tramitin les denúncies. Penseu que cal el desplaçament dels dependents/es a una comissaria i no poden deixar la botiga desatesa, o cal que la denúncia contempli les dades del propietari del comerç i no pugui anar sol el dependent. Si li sumes que la persona que ha delinquit en menys de 48 hores ja està tornant a fer furts en una altra zona, acabes tenint la sensació d’inseguretat, desprotecció i certa impotència”.

Des de Cecot Comerç es va oferir la col·laboració que fos necessària a Elena per tal d’aconseguir l’enduriment de penes en casos de reincidència així com es va sol·licitar el poder gestionar les denúncies in situ i de manera digital, per agilitzar i disposar d’un mostreig més realista de furts.