Tot i l’increment de l’atur en el mes d’agost la tendència interanual d’ocupació es manté positiva

L’entitat considera que les tensions comercials a nivell internacional, el gir del Brexit aquests darrers dies i la manca d’un Govern a Espanya plantegen un escenari d’incertesa econòmica que ralentirà la creació d’ocupació durant els propers mesos.
  • La Cecot aposta per implementar un model de consens, i més estable, tenint en compte les millors pràctiques europees, ara que la tendència interanual d’ocupació es manté positiva.
  • Garrofé: “Com més puguem convergir els agents socials més prevenció podrem fer sobre el model productiu i hem de pensar que les dades projecten una caiguda de la població activa en els propers anys”.

Les dades dels Serveis Públics d'Ocupació del conjunt de les Comunitats Autònomes corresponents al mes d’agost incrementen l’atur registrat en 54.371 persones, el que situa la xifra total d’atur en 3.065.804 de persones.

Pel que fa a l’afiliació a la Seguretat Social, el mes d’agost, que sol ser un mes que coincideix amb la fi de la temporada estival, s’ha reduït una mitja de 212.984 afiliats (-1,09%) respecte al mes anterior, el que situa el nombre d’ocupats en 19.320.227 cotitzants, segons ha informat avui dilluns el Ministeri d’Ocupació i Seguretat Social. Des del 2014, la caiguda de l’afiliació en els mesos d’agost ha incrementat paulatinament per un menor creixement del sector turístic i certa desacceleració econòmica. Tanmateix, segons el mateix Ministeri d'Ocupació, el Sistema de la Seguretat Social suma de mitjana 480.413 afiliats, el que suposa un 2,55% més, en termes interanuals pel que es manté el ritme de creixement d’ocupació.

Per sectors econòmics, l’atur registrat disminueix a l’Agricultura en 6.655 persones (-4,45%) i al col·lectiu sense ocupació anterior es redueix en 3.802 persones (-1,45%). Puja a Indústria 7.756 (+3,00%), a la Construcció en 11.365 (+4,54%) i en els Serveis 45.707 (+2,19%).

A Catalunya l’increment registrat de l’atur és d’12.588 persones el mes d’agost. A hores d’ara, el nombre total de treballadors en atur a Catalunya és de 371.418. En l'últim any, però, l'atur ha disminuït en 9.300 persones (-2,44%) a Catalunya i en 116.264 persones (-3,65%) al conjunt de l'Estat, fins a situar el nombre de desocupats al nivell més baix assolit en un mes d'agost dels últims deu anys.

Per sectors d'activitat a Catalunya, serveis és el que suma més desocupats, amb 266.530, i també el que lidera la pujada de l'atur, amb 11.302 nous desocupats en comparació amb el mes anterior. En segon lloc s'hi troba la indústria amb 42.196 (1.459 més); i la construcció amb 31.382 (1.520 més). Pel que fa a l'agricultura, hi ha 6.859 persones inscrites a les llistes de l'atur, 289 menys que al juliol . Per últim, 24.451 persones no tenien una feina anterior, 1.404 menys que al juliol.

 

Posicionament de la Cecot

El mes d’agost és un mes on l’atur sol incrementar per la finalització dels contractes de temporada de sectors relacionats amb la temporada de turisme d’estiu.

La Cecot, tot i l’increment de l’atur a l’agost, valora positivament el descens de l'atur en termes interanuals. “La dada interanual d’ocupació es pot considerar positiva, tanmateix no podem obviar que la caiguda paulatina d’afiliacions en el mes d’agost, des del 2014, ens fa pensar en una ralentització dels alts ritmes de creixement econòmic dels últims anys i una certa estabilització. És necessari conformar Govern i que el Govern resultant defineixi polítiques d’ocupació efectives, de la mà dels agents socials i econòmics”, afirma David Garrofé, secretari general de la patronal Cecot, “per poder canviar i fer evolucionar el mercat de treball harmonitzant-lo amb els marcs laborals europeus de països que estan aplicant bones pràctiques”.

Des de la Cecot es considera que és moment de generar consensos entre associacions empresarials, sindicats i administracions per poder acabar definint un nou marc laboral que ajudi a generar ocupació de qualitat. “És moment de posar unes bases que previnguin models productius que acabin penalitzant-nos en un futur. Hem d’intentar harmonitzar el nostre marc amb el d’aquells països europeus que tenen una dinàmica d’ajust permanent per adaptar-se a les condicions de cada moment. I, a més, no podem perdre de vista les dades que ens apunten a una caiguda de la població activa en els propers anys que hem de saber preveure i gestionar, col·lectivament”, conclou Garrofé.