Reempresa guanya el Premi Europeu de Promoció Empresarial 2017 que atorga la Comissió Europea

El Centre de Reempresa de Catalunya ha estat la iniciativa guanyadora en la categoria que premia a les iniciatives que treballen per la millora de l'entorn empresarial.

Tallin, 24 de novembre de 2017. El Centre de Reempresa de Catalunya, una iniciativa de la patronal Cecot i d’Autoocupació, ha estat guardonat amb el Premi Europeu de Promoció Empresarial (EEPA) que atorga anualment la Comissió Europea. L’acte d’entrega de premis va tenir lloc ahir a Tallin, Estònia, durant l’Assemblea de pimes.

El Centre de Reempresa de Catalunya ha estat la iniciativa guanyadora de la categoria que premia i reconeix aquelles polítiques innovadores a nivell nacional, regional o local que promouen la fundació i creixement de les empreses i la implementació del principi “pensar primer a petita escala” a favor de les petites i mitjanes empreses del país. Enguany, a més de Reempresa, hi havia tres altres projectes que optaven al títol europeu en aquesta categoria.

La Comissió Europea convida als països membre a dur a terme concursos nacionals per seleccionar els millors projectes en els seus respectius territoris. Així doncs, el jurat ha avaluat la originalitat i viabilitat de Reempresa i el seu impacte en l’economia.

Per Antoni Abad, president de la Cecot i del Centre de Reempresa de Catalunya, amb aquest reconeixement “es constata l’aportació de Reempresa com a política innovadora en favor de la petita i mitjana empresa i la seva contribució a la salvaguarda del teixit empresarial del país i a la lluita contra l’atur”. Abad també ha volgut agrair el premi a la Comissió Europea i als membres del jurat i ha convidat a tots els països de la UE que encara no tenen Reempresa a “treballar plegats per aconseguir consolidar aquesta pràctica d’emprenedoria que s’ha demostrat que funciona”.  

Per altra banda, Albert Colomer, director del Centre de Reempresa de Catalunya, ha volgut agrair a les més de 100 entitats i institucions col·laboradores, els més de 150 consultors del programa i als cedents i reemprenedors per fer possible l’èxit de la Reempresa. Per Colomer, “Reempresa ha sabut donar resposta activa al problema del relleu generacional al nostre país gràcies al compromís de tothom que, d’una manera o altra, ha cregut i s’han compromès amb el programa”.  

Informació corporativa

Reempresa, una iniciativa pionera a l’estat espanyol, es va posar en marxa el juny de l’any 2011 de la mà de la patronal catalana Cecot, de la Fundació Autoocupació amb el suport del Departament d’Empresa i Coneixement i està finançat per la Generalitat de Catalunya i el fons FEDER europeu.

La Reempresa és un model d’emprenedoria i de creixement empresarial, pel qual un nou emprenedor – reemprenedor - pren el testimoni en la gestió d’una empresa ja existent, comprant-la en la seva totalitat per continuar l’activitat, salvaguardant d’aquesta manera el patrimoni empresarial individual i col·lectiu, per a fer-la créixer, sense haver de passar per la fase de crear-la. El mecanisme possibilita la compra dels actius i passius d’una empresa existent al seu anterior propietari o propietaris- cedents-  mantenint l’activitat, els llocs de treball i el ritme de funcionament habitual sense entrebancs per l’entorn empresarial proper.

El reemprenedor aporta a l’empresa una renovadora línia d’actuació i els mitjans necessaris per la millora i reorientació del negoci, que parteix d’una situació millor objectivament que la de la possible creació de nou.

Aquest relleu evita la pèrdua de capital econòmic i de coneixement especialitzat, a més de tants actius intangibles, com els contactes o la posició de mercat, inclosos els hàbits de compra dels clients,  que porten a la devaluació dels actius tangibles. Evita també la desaparició de llocs de treball i la disminució dels creixement econòmic, factors que, avui encara més, convé protegir i fomentar.

Des de l’inici del projecte, la Reempresa ha assolit més de 1.400 reempreses d’èxit que han suposat una inversió induïda de més de 65.000.000€ i el que és molt important, s’han mantingut prop de 4.500 llocs de treball.  Del total de reempreses d’èxit, el 35% pertanyen al sector comerç, el 30,2% al sector de l’hostaleria i el 27,82% al sector serveis.

 

Més informació: www.reempresa.org/ eepa2017.reempresa.org

Consulteu totes les fotografies de l'entrega del premi