La Cecot celebra la bona acollida de l’acord per una reforma fiscal internacional proposada per l’OCDE i amb previsió d’entrada en vigor el 2023

Una de les propostes que plateja l’acord és l’establiment d’un tipus mínim de 15% sobre l’impost de societats per a tots els països, recolzada recentment pels països del G7.
  • Abad: “el fet que les principals economies mundials hagin arribat a un acord transnacional d’aquest tipus suposa una passa endavant cap a una tributació equitativa i justa, sobre tot des del punt de vista de les empreses mitjanes i petites que, en estar menys deslocalitzades, assumeixen i suporten el gran gruix impositiu dels països”.

La Cecot ha rebut positivament la bona acollida que l’acord promogut per l’OCDE sobre una reforma fiscal internacional ha tingut entre les principals economies mundials com la Xina, Estats Units o els països del G20. Des de la patronal es considera necessari, no només reivindicar l’equitat fiscal entre totes les empreses, sinó començar a fer passes endavant per implementar una harmonització fiscal que ajudi a fer que les grans empreses mundials realitzin una major contribució als països on desenvolupen la seva activitat. El president de l’entitat, Antoni Abad, ha reiterat que “si volem un sistema fiscal just, dur a terme aquest acord serà imprescindible. És un repte global que alguns països han intentant tractar en solitari i amb el temps ha quedat patent que un país sol no ho pot fer. Cal un acord transnacional”.

Més enllà d’anar fent el seguiment de com es concreten finalment les mesures i de la seva implementació efectiva, que d’entrada està prevista per al 2023, des de la patronal catalana es considera que el nou sistema fiscal internacional facilitarà un sistema més equitatiu en quant a la relació pagament d’impostos i volum de negoci generat en els territoris. “Interpretem aquest pacte com un preludi a una harmonització tributària que beneficiarà la ciutadania i el desenvolupament dels països però també les microempreses i les pimes”. El teixit pime és qui assumeix el percentatge més gran de la càrrega impositiva a la majoria dels països i qui suporta el pes de la pressió fiscal perquè són empreses poc deslocalitzades a diferència de les grans empreses mundials que operen a tot el món però que només contribueixen i aporten beneficis a un únic estat. 

“A partir d’aquí, des del sector empresarial demanem que aquests acords transnacionals que han de permetre arribar a una harmonització tributària de les societats realment es desenvolupin i es faci d’una manera ràpida i efectiva”, conclou el president de la Cecot.

Tanmateix, l’acord haurà de ser ratificat pels estats a nivell intern i és previsible que els ritmes diferiran d’uns estats a altres. Segons l’OCDE, d’entrada es mantindrà la possibilitat que cada govern tingui prou independència per modificar els impostos a les empreses segons les seves necessitats o per atraure inversió estrangera però dins d’uns marcs o limitacions multilaterals.