La Cecot, CercleMón i Amics de la Gent Gran recapten 15.150 euros per combatre la soledat no desitjada

Les entitats van organitzar un sopar solidari el passat mes de juny amb la finalitat de potenciar i donar resposta la soledat de les persones grans. A Espanya, el 66,2% dels homes i el 69,4% de les dones de més de 65 anys pateixen soledat.
  • El 100% dels beneficis recaptats s’han destinat a la Fundació Amics de la Gent Gran que treballa per evitar la soledat no desitjada i l’aïllament social al qual queden exposades milions de persones.   
  • La Fundació Amics de la Gent Gran ha destinat més de trenta anys al camp de l’ajuda de les relacions socials i benestar psicològic de les persones amb diferents projectes com “trucades amigues” i “tertúlies a domicili” i “l’observatori de la soledat”.  

Terrassa, 27 d’octubre del 2022. Oriol Alba, secretari general de la Cecot i Santi Ventalló, president de la comissió solidària CercleMón han fet entrega al director de la Fundació Amics de la Gent Gran Albert Quiles de la recaptació total de 15.150 euros obtinguda del sopar solidari organitzat el passat 16 de juny a la masia “La Tartana de Matadepera”. Els fons serviran per potenciar els projectes” de la fundació que treballa per evitar la soledat no desitjada i l’aïllament social al qual queden exposades milions de persones. Concretament a Espanya, el 66,2% dels homes i el 69,4% de les dones majors de 65 anys pateixen soledat. La fundació calcula que aquest any ha atès 2.790 persones grans sigui presencialment i per telèfon. 

Segons dades de l’Institut Nacional d’Estadística (INE), a Espanya hi viuen 4.889.900 persones en llars unipersonals i 2.758.500 d’aquestes són persones de 65 anys o més. Unes xifres que es van veure incrementades un 6,1% durant l’any 2021 a causa de la pandèmia. Si ens centrem en l’àmbit autonòmic, a Catalunya hi ha 780.500 persones que viuen soles i un 42,5% tenen més de 65 anys, segons l’Idescat. 

La Fundació Amics de la Gent Gran combat la soledat no desitjada i l’aïllament social amb l’acompanyament emocional i la participació social. L’objectiu és garantir una inclusió social i millorar la seva salut emocional, i , per aconseguir-ho cada persona gran rep una visita setmanal i trucades de voluntaris durant dues hores en el seu domicili, centre de dia o hospital. A més fomenten espais de socialització i una xarxa de contactes mitjançant activitats lúdiques per augmentar la seva participació a través de col·laboracions amb entitats. La fundació compta amb 2.895 voluntaris que actuen a 152 municipis d’Espanya i tot això és possible gràcies als 5.121 socis de l’entitat i donants que han participat dels diversos actes organitzats. 

En paraules de Santi Ventalló, president de CercleMón, “des de CercleMón tenim la voluntat de visibilitzar el problema de la soledat no desitjada que, com diuen els Amics de la Gent Gran, va molt més enllà de sentir-se sol. Es tracta d’un fenomen que té un impacte perjudicial directe sobre la salut de les persones i creiem que es pot solucionar des de la proximitat i la implicació de tots nosaltres”. El sentiment de soledat no desitjada que sorgeix en envellir pot donar-se per diferents factors com ara la pèrdua d’identitat (la jubilació a vegades implica la pèrdua de valor social); la pèrdua d’autonomia; la pèrdua de pertinença (falta d’espais perquè les persones grans participin de la societat); i altres factors de tipus demogràfics, culturals o econòmics.  

La motivació d’Amics de la Gent gran sempre ha estat reconèixer el paper, la singularitat i valor de les persones a les quals acompanyen, evitant així l’exclusió del col·lectiu i apropant als ciutadans a la lluita contra la soledat. Per aconseguir-ho, cada persona rep una visita setmanal i trucades d’una persona voluntària durant dues hores en el seu domicili, residència, centre de dia o hospitals.   

Entre els projectes de la Fundació destaca el programa “trucades amigues” que promou converses telefòniques amb persones grans que pateixen soledat no desitjada. També organitzen actes culturals i sopars en festius tradicionals com el dia de Nadal, dia de Sant Joan i les Falles. A més, grups de tres o quatre persones de tertúlies a domicili destinades a totes aquelles persones que no poden sortir de casa per qüestions de mobilitat.  

Sobre CercleMón  

Cerclemón és la comissió de treball solidari del Cercle Cecot de Joves Empresaris que fomenta la Responsabilitat ètica i social del teixit empresarial, participa en iniciatives de caràcter solidari i col·labora amb fundacions i ONGs.