Els Pressupostos Generals de l’Estat inclouen novament una partida de 13,8 milions d'euros per afrontar el tram final de la B40 que ha d’unir Abrera i Terrassa.

Els incompliments reiterats del Ministeri de Foment per finalitzar la B-40 ha estat generant un sobre cost innecessari proper als 240M€
  • Els Pressupostos Generals de l’Estat per al proper any inclouen novament una partida de 13,8 milions d'euros per afrontar el tram final de la B40 que ha d’unir Abrera i Terrassa. Un tram de 6,2 kilòmetres d'autovia pendents d’execució fa quinze anys i que el Ministeri de Foment preveu que entrarà en servei en dos anys. 
  • Garrofé: “és una vergonya que s’endarrereixin dos anys més la finalització d’aquesta infraestructura. Al Vallès n’estem tips dels reiterats incompliments. No hi ha hagut ni voluntat política ni voluntat econòmica per executar aquesta obra en temps i forma. I tornar a dotar-la amb 14 M€ és irrisori. S’ha generat un sobre cost innecessari que s’ha agreujat els darrers anys pels constants desperfectes i deteriorament en els trams a mig fer”.  
  • La Cecot recorda que la Ronda del Vallès en aquest tram Abrera-Terrassa generaria un impacte macroeconòmic positiu de 252 milions d'euros a Catalunya.

“Des de la patronal Cecot considerem que  és una vergonya que ara se’ns digui que l’autovia B40 encara trigarà dos anys més a poder estar acabada”, afirma el secretari general de la Cecot, David Garrofé. L’entitat fa aquesta afirmació després de conèixer la  partida de 13,8 milions d'euros per afrontar el tram final de la B40 que ha d’unir Abrera i Terrassa que el Govern d’Espanya ha incorporat a l’esborrany dels propers Pressupostos Generals de l’Estat.

Més enllà d’un nou endarreriment, incloure un any més una partida de 14 milions d’euros per executar la B40 és irrisòria, tal i com explica Garrofé “per qui no n’està al cas, ara mateix ens trobem amb dues problemàtiques relacionades amb aquest infraestructura que considerem cabdal per al territori. D’una banda patim d’una manca de pressupost acumulada en els darrers anys (el Ministeri sap que 14M€/any dona per construir metres i no pas quilòmetres d’autovia) i, de l’altra, com que la construcció s’està dilatant tantíssim en el temps, les infraestructures que incorporen el túnel ja han quedat obsoletes. I què succeeix si una partida ha quedat obsoleta? Doncs que s’ha de fer un projecte nou amb el conseqüent estudi i aprovació per part de l’administració”.

Un exemple és l’actuació relativa a la il·luminació. Fa quinze anys el projecte contemplava llums de combustió i ara les normatives mediambientals passen per l’ús de llums LED. D’haver-se finalitzat la infraestructura a temps, només s’hagués hagut de definir una intervenció per substituir-la. Però amb els anys que han passat, s’ha hagut de fer un nou projecte que recollís aquesta modificació. A hores d’ara ja han passat dos anys en que els organismes estatals responsables, en aquest cas el Consell d’Estat que és qui ha d’aprovar aquestes modificacions en el projecte, es defineixin i aprovin la partida d’il·luminació. “Per tant, hi ha un problema pressupostari, un problema polític i un tema de gestió interna del Ministeri. Quan sumes tot això la infraestructura no s’acaba mai”.

Les empreses consideren la Ronda del Vallès com un connector i articulador de la mobilitat entre comarques i territoris i no únicament com una infraestructura de pas, de fet, l’estudi que ja va fer públic la Cecot el febrer de 2017 elaborat per l’Institut Cerdà evidenciava que l’impacte macroeconòmic del tram de la B-40 entre Abrera i Terrassa acabat suposaria un estalvi de 24M d’euros anuals.

A l’abril de 2019, la Cecot ja preveia un nou endarreriment del tram de la B40 entre Abrera i Terrassa simplement coneixent la provisió de subministraments feta a proveïdors. En aquell moment tot apuntava que el Ministeri de Foment tornaria a incomplir terminis i “tothom sap que l’endarreriment i els incompliments suposen un increment de costos que, en aquest cas, assumeixen els ciutadans. Algú s’ha plantejat que en el transcurs dels darrers 15 anys la tecnologia ha evolucionat? Qui pensi que l’endarreriment en les obres només afecta els usuaris que l’han de fer servir hauria de saber que hi ha partides que acabem pagant entre tots, fruit d’una gestió incorrecta i poc efectiva”.

Descarrega aquí la infografia que resum la cronologia d’incompliments en el tram Abrera-Terrassa de la B-40. (2019)

Declaracions en relació a la dotació als PGE per finalitzar la B40 |Secretari General de Cecot (1)

Declaracions en relació al sobre cost en la construcció de la B40 | Secretari General de Cecot (2)