Davant l’anunci de la Generalitat sobre la possibilitat de prohibir la circulació de camions per l’AP-7 els caps de setmana, els representants del sector alerten d’una afectació directa sobre les exportacions a nivell estatal

La Coordinadora d’Organitzacions del Transport, de la que en forma part el Gremi de Transports i Logística de Catalunya, considera “desproporcionada” la prohibició de circular els camions en l’AP-7 els caps de setmana, ja que afectaria negativament al 60% de les exportacions per carretera a nivell estatal que utilitzen aquesta via per a accedir als mercats europeus.
  • Les entitats del sector recorden que després de l'aixecament dels peatges de l'AP-7 el passat mes setembre, ja s’han aplicat restriccions excepcionals a la circulació de vehicles pesants, malgrat que aquests ja estaven circulant des del 2018 i abonant els peatges al pas ja que tenien prohibida la circulació per carreteres nacionals paral·leles.

La COT, Coordinadora d’Organitzacions del Transport, de la que en forma part el Gremi de Transports i Logística de Catalunya, alerta de les conseqüències negatives que tindria en les exportacions l’anunci fet ahir per la Generalitat de Catalunya segons el qual s’estudia de nou prohibir la circulació de camions per l’AP-7. La Portaveu de la Generalitat, Patricia Plaja, va anunciar que el Govern de Catalunya considera la possibilitat de prohibir la circulació de camions en l’autopista AP-7 els caps de setmana, per alleugerar l’augment de trànsit després de l’aixecament dels peatges en la citada via que va entrar en vigor el mes de setembre passat.

El Gremi de Transports i Logística de Catalunya conjuntament amb les associacions que conformen la COT (AGTC, ASTAC, COMTAL i Sintraport) titllen la proposta de “desproporcionada” i “injusta”, perquè precisament els camions ja circulaven obligatòriament per la citada autopista des de 2018, quan se’ls va prohibir que circulessin per les carreteres nacionals paral·leles suportant el cost dels peatges, per la qual cosa no és admissible que ara que és gratuïta se’ls pretengui expulsar de la via, quan no són els responsables de l’increment de trànsit que ha experimentat i tenint en compte el servei públic i essencial que realitzen. A més cal recordar que la mateixa autopista AP-7 a la Comunitat Valenciana també ha passat a ser lliure de pagament, sense que en aquest tram s’hagi establert en tot aquest temps cap mesura limitativa, malgrat suportar un volum similar de camions i tenir un nombre menor de carrils en bona part del trajecte.

Ja el mes de setembre passat de 2021, quan es van aixecar els peatges i es van produir els primers col·lapses circulatoris, la primera mesura adoptada pel Govern va ser prohibir la circulació de vehicles pesants, mesura que es va acabar suspenent el mes d’octubre per ineficaç. Les organitzacions professionals de la COT adverteixen de les conseqüències tan negatives que aquesta mesura tindria, d’aprovar-se, per a les exportacions, tenint en compte que per l’AP-7 circulen amb destinació a la resta d’Europa el 60% de les exportacions espanyoles, que són transportades per uns 12.000 camions diàriament, els quals veurien reduïda la seva activitat setmanal en més d’un 25% en no existir cap més alternativa per a poder accedir a la frontera.

Sobre el Gremi

El Gremi de Transports i Logística, integrat a la patronal Cecot, compta actualment amb més de 250 associats. Representa i defensa els interessos de les empreses de transport i ofereix diferents serveis als seus associats. Un dels principals objectius del Gremi és potenciar l’associacionisme, afavorint l’intercanvi i la comunicació entre les empreses del sector.

Actualment forma part de la Federación Nacional de Asociaciones de Transporte de España FENADISMER, organització que defensa els interessos del sector a tot el territori nacional i que reuneix més de 32.000 empreses de transport i més de 60.000 vehicles, tots ells petites i mitjanes empreses i autònoms. I també forma part de la Coordinadora d’Organitzacions del Transport, integrada per gran part de les organitzacions catalanes del transport que estan a Fenadismer i que són AGTC, ASTAC, COMTAL i Sintraport.