La Cecot lamenta la caiguda d’afiliats a la SS i reclama més suport a empreses i autònoms per revertir la tendència de desacceleració del mercat laboral

Buxó: “No ens enganyem, que hi hagi més contractes dels anomenats fixos no vol dir que hi hagi més feina. Que es generi més o menys atur està directament lligat a que es generi més o menys activitat econòmica”.
  • Malgrat l’agost sol ser un mes d’increment de l’atur per la finalització de contractes relacionats amb la campanya d’estiu en sectors com el turístic, la Cecot corrobora la tendència d’alentiment i de desacceleració del mercat laboral 
  • Bosch: “Caldria revisar les estadístiques d’hores totals treballades i relacionar-les amb les contractacions per poder treure conclusions de calat estructural”.  
  • La Cecot insisteix que per incrementar l’ocupació i sobre tot la de qualitat, cal recolzar a les empreses com a generadores d’activitat econòmica. 

Les dades de l’atur del mes d’agost publicades avui pel Ministeri de Treball i Economia Social projecten un increment de l’atur en 40.428 persones a nivell estatal i una caiguda de 189.963 afiliats a la Seguretat Social, un  0,93% menys respecte el mes anterior. Unes dades que, a criteri de l’entitat, corroboren la tendència a la desacceleració del mercat laboral en línia amb els indicadors econòmics.

L’assessor en recursos humans de la Cecot, Àngel Buxó, recorda que “sovint llegim grans titulars sobre l’impacte de la reforma laboral i l’increment de contractació fixe que ha comportat i en aquest aspecte m’agradaria compartir una reflexió que considero important:  no ens enganyem, la reforma ha canviat eines de contractació però això no vol dir que hi hagi més feina o que aquesta sigui de més qualitat o traslladi millors condicions als treballadors. Si no que ho preguntin a les persones amb contractes eventuals i que ara son fixes discontinus que han perdut la indemnització dels dotze dies per any treballat”. Buxó insisteix que “la ocupació es genera amb mesures econòmiques que incentivin la productivitat i l’activitat econòmica”.

Per la seva part, Josep Bosch, assessor laboral de la mateixa entitat remarca la necessitat de “qüestionar alguns indicadors com la dada de l’atur per analitzar en profunditat la situació del nostre mercat laboral, si existeix una millora i si aquesta millora es comporta de manera efectiva un benefici real i directe en les condicions dels treballadors i treballadores”. En aquest sentit Bosch apunta la idoneïtat d’analitzar estadístiques que aportin indicadors de valor social, “caldria revisar les estadístiques d’hores totals treballades i posar-les en consonància amb volum de contractació o el nivell d’absentisme per fer poder realitzar algunes afirmacions i per implementar mesures econòmiques i laborals de millora estructural”.

En aquest sentit, la patronal catalana s’alinea amb el plantejament de la CEOE de suggerir a l’Executiu de Pedro Sánchez que opti per dedicar els ingressos tributaris extraordinaris a dotar de més ajudes als ciutadans i al teixit productiu, autònoms i pimes fonamentalment. Cal solucions conjunturals i amb celeritat en aspectes com els costos energètics o de les matèries primeres i per això seria positiu aprofitar el major marge fiscal possible per reduir la factura de l’IRPF en benefici de ciutadania i donar aire als costos empresarials.

La Cecot també recolza l’aposta per dedicar més esforços a l’impuls de la formació de treballadors, en especial d’aquelles persones que cobren rendes més baixes, orientant-la als reptes de present i de futur que planteja el context econòmic, així com plantejar una reducció de costos per la via de les cotitzacions socials i acompanyar els preus dels contractes públics de manera que l’Administració assumeixi les mateixes obligacions que s’exigeixen al sector privat.

En aquest capítol de propostes la Cecot està treballant en la reivindicació activa i la reclamació sistemàtica de fer arribar els fons Next Generation al teixit productiu per considerar-los palanca de canvi efectiu de l’actual model econòmic.

Tot, amb l’objectiu de generar més activitat econòmica i poder ampliar l’abast de distribució de la riquesa generada pel teixit productiu.

ASSESSORS RELACIONATS