La Cecot i el Clúster de Bioenergia de Catalunya signen un acord per impulsar les energies renovables al teixit empresarial

Abad: “avui la Cecot i el Clúster de Bioenergia connectem perquè volem que passin coses, és a dir, que les empreses implementin i executin inversions energètiques quan abans, de manera efectiva, i per això és important acompanyar-les en el seu procés de transició energètica mitjançant la informació, l’assessorament i un suport de proximitat.”

Antoni Abad, president de la Cecot i Jordi Serra, president del Clúster de Bioenergia de Catalunya han signat un conveni que té per objecte establir un marc de col·laboració entre les dues entitats per desenvolupar accions conjuntes en termes d’impuls de les energies renovables i de la descarbonització de les empreses.  L’acord, vigent per als propers dos anys, s’ha signat a la seu de la patronal Cecot i durant la signatura també han estat presents el secretari general de la Cecot, Oriol Alba; el tresorer del Clúster de Bioenergia de Catalunya, Francesc Mata i el director de l’Oficina per la Transició Energètica de la Cecot, Josep Casas.

Les dues entitats comparteixen la preocupació per trobar fórmules de contribució a la sostenibilitat mediambiental i energètica de Catalunya; per reduir les emissions de CO2  i millorar la seguretat d’abastiment energètic; per reduir la dependència energètica dels combustibles fòssils a Catalunya i potenciar l’autogeneració i l’autoconsum energètic a les empreses.

Entre els principals compromisos adquirits per ambdues entitats en l’acord marc, més enllà de dur a terme accions de promoció i sensibilització relacionades amb l’impuls de les energies renovables i de la descarbonització de les empreses, està el fet de col·laborar en projectes de recerca d’àmbit nacional o internacional, relacionats amb la transició energètica i l’ús de la bioenergia. En relació a aquest punt, la Cecot va tenir ocasió la setmana passada de traslladar a la Ministra Teresa Ribera la importància de promoure la I+D+I dirigida a la transició energètica i per això va proposar-li desenvolupar Plans Estatals específics que incrementin les ajudes i recolzin el finançament dels projectes  En els propers dos anys, les entitats tenen previst impulsar un programa d’actes, conferències, seminaris i tallers relacionats amb la transició energètica en el marc del conjunt de les energies renovables dirigits a acompanyar i assessorar les empreses.

Abad ha expressat que “el nostre propòsit compartit passa per col·laborar en la generació de coneixement i projectes, així com en la promoció i difusió sobre l’ús de les energies renovables al nostre teixit empresarial. És una tasca que hem estat desenvolupant des de Cecot els darrers anys i que mitjançant el treball en xarxa amb el Clúster de Bioenergia estem convençuts que potenciarem i accelerarem en benefici de les empreses”, i ha afegit que “avui la Cecot i el Clúster connectem perquè volem que passin coses, és a dir, que les empreses implementin i executin inversions energètiques quan abans”.

 

Sobre el Clúster

El Clúster de Bioenergia de Catalunya representa el sector professional de la bioenergia i té com a objectiu el foment d’un ús sostenible a Catalunya. Integra els principals membres de tota la cadena de valor de la bioenergia a Catalunya,  amb la finalitat de millorar la competitivitat del sector i la millora del medi ambient i el benestar de la societat. En l’actualitat, agrupa més de 70 empreses i entitats referents de la bioenergia a Catalunya, tant del sector públic, del sector privat com del tercer sector.

Oficina de Transició Energètica de la Cecot (OTE)

Entre el 2020 i el 2021 l’Oficina per la Transició Energètica ha assessorat més de tres-centes empreses en projectes d’autoconsum fotovoltaic, instal·lant 10MWp en les empreses assessorades. Això suposarà un estalvi de prop més de 26M d’euros a les empreses durant els propers vint-i-cinc anys de vida d’aquests projectes i un estalvi de 3.861 tones/any de CO2 al planeta.

Des del 2020 l’OTE de Cecot també ha assessorat 629 empreses catalanes en l’estalvi de costos energètics assolint la xifra de 550.000€ d’estalvi aconseguit, el que suposa una mitjana d’estalvi total per les empreses del 22% dels seus costos energètics.

L’altra via de treballa de l’OTE de la Cecot passa per l’impuls i desenvolupament de projectes col·lectius de transformació energètica que actualment implica el desplegament de projectes de transició als polígons industrials del Vallès, la zona més industrialitzada de Catalunya i la col·laboració amb 24 ajuntaments del territori.

conveni de col·laboració entre la Cecot i el Clúster de Bioenergia de Catalunya