La Cecot felicita al Govern pel resultat de l’acord tancat ahir a la cimera de la Unió Europea

L’organització empresarial veu el condicionament imposat per països europeus per accedir als fons com el reactivador per dur a terme definitivament les reformes estructurals demandades pels agents econòmics i socials.
  • Abat: “Potser, ara que hi ha un organisme europeu marcant l'agenda, aconseguim desvincular les reformes que necessitem dels cicles polítics i es puguin implementar de manera efectiva”.  
  • La Cecot alerta que seria una greu equivocació plantejar els fons europeus com un Pla de xoc conjuntural perquè es tornaria a enganyar a la població. “Hem de ser justos amb l'aportació i el compromís europeu i preparar el país per a noves crisis”.

La confederació empresarial catalana Cecot valora positivament l'acord aconseguit ahir pels líders europeus en relació amb els fons per a la recuperació i amb el fet d'haver assumit per primera vegada un endeutament conjunt per a fer front a l'impacte de la Covid-19.

L'acord suposa per a Espanya 140.000 milions d'euros, 72.700 d'ells a fons perdut per ajudes directes. Però també suposa el condicionament d'un pla de reformes estructurals i inversions per a l'ús dels fons.

La Cecot ja es va pronunciar al maig a favor que la Unió Europea respongués així, a manera de rescat, les necessitats de països com Espanya i que, en el cas concret d'Espanya, aquesta fos intervinguda. “El teixit empresarial de Cecot porta més de trenta anys, que es diu aviat, proposant mesures i reformes estructurals a nivell econòmic, empresarial i social. El pretext recurrent ha estat una suposada falta de recursos per a poder-les dur a terme”, explica Antoni Abad, president de la Cecot, qui afegeix “ara tenim una oportunitat clara per a poder avançar i entenem perfectament les peticions expresses de determinats països a un seguiment estricte dels compromisos. No podem permetre'ns tornar a estar en el mateix punt que en 2008, hem d'aplicar canvis estructurals”.

La Cecot prioritza una reforma profunda en l'administració pública, a tots els nivells, per a guanyar en eficiència, eficàcia i agilitat. “Si les empreses s'estan adaptant constantment a les circumstàncies del moment per poder ser competitives, les administracions han d'actuar en conseqüència”. Un segon aspecte crucial és el relatiu a reduir l'economia submergida per a arribar a una equitat fiscal necessària per a poder comptar amb recursos que reverteixin socialment.

En l'àmbit laboral també és moment perquè la taula de diàleg social en la qual estan representats administració, sindicats i patronals arribi a nous consensos per a un marc laboral flexible, concorde a la societat actual, que redueixi l'atur i que ajudi a la reactivació de l'ocupació juvenil per a aconseguir major estabilitat en la contractació. És moment també per tornar a plantejar el model de motxilla austríaca per a garantir la cobertura dels treballadors o tancar definitivament, i amb urgència, un nou pacte sobre les pensions per a aconseguir que el model sigui viable.

“En definitiva, és una oportunitat que tenim per a definir un model econòmic diferent, amb una economia més industrialitzada lligada al desenvolupament d'una innovació permanent. La indústria genera riquesa en els territoris, especialització, ocupació estable i de qualitat. Però fins al moment no s'han realitzat els esforços suficients per a canviar el model productiu”, diu Abad.

La Cecot adverteix que tractar els fons europeus com un recurs per a pal·liar un Pla de xoc conjuntural seria un greu error i estaríem equivocant-nos. Vindran noves crisis i és necessari tenir el país preparat a nivell social i econòmic per a poder afrontar nous imprevistos i “això només és possible si l’actualitzem i el posem al dia mitjançant un pla de reformes que ens igualin a altres països europeus”.

En aquest sentit, l'organització empresarial va dirigir una carta a la presidenta de la Comissió Europea, Úrsula von der Leyen, per a demanar que es tinguin en compte la veu i les propostes dels agents econòmics i socials del país en relació amb les grans reformes pendents que l'estat no ha desenvolupat o no ha acabat d'implementar.

“El teixit empresarial està implicat en el repte de transformar el país i compromès. És per això que demanem al Govern s'escolti a la representació d'una part important de la societat que, sense ser política, ha fet importants propostes per a millorar la situació dels ciutadans, les empreses i millorar l'estat del benestar. Que tinguin en consideració propostes que ajudin a una visió global abans de prendre decisions de país”, matisa Abad.