La Cecot exigeix una nova governança basada en un obligat concert entre agents polítics, socials i econòmics per prendre decisions efectives i de ràpida execució davant la situació econòmica

La patronal catalana ha fet arribar als partits polítics catalans i als grups parlamentaris catalans amb representació al Congrés un document de mesures que considera necessàries per reactivar l’economia, rellançar les empreses i transformar el model econòmic del país
  • Abad: “veient la Campanya Electoral del 14F i la gestió de l’Estat  amb els Fons NextGeneration, tenim la sensació de continuar en el Dia de la Marmota. Hem de dir prou soroll i exigir un front comú per actuar amb més rapidesa davant la situació econòmica que estem patint. Cap de les propostes que plantegem en els 17 eixos de treball es durà a terme si les administracions continuen pensant que tot ho han de fer elles soles”.  
  • El document de mesures de la Cecot fa èmfasi en propostes concretes per revertir l’impacte de la Covid-19 en el teixit empresarial i propostes de tipus estructural com la Reforma de l’Administració Pública.

La Cecot ha fet arribar als partits polítics catalans  i als representants dels grups parlamentaris catalans al Congrés dels Diputats un document de mesures que considera necessàries impulsar des de les diferents administracions per tal de Reactivar l’economia, Rellançar les empreses i Transformar el model econòmic.

Després d’analitzar, un any més, les mesures demandades des del sector empresarial que representa la Cecot i comparar-les amb el nivell d’implementació a dia d’avui, “des de la Cecot podem reafirmar que les decisions que s’han pres en matèria econòmica, fiscal i laboral abans i durant la Covid-19 són tímides i insuficients per poder fer front tant a la reactivació econòmica com a les reformes estructurals pendents que han de reimpulsar la transformació del nostre model econòmic”, argumenta Antoni Abad, president de la patronal Cecot.

Cal que les administracions prenguin consciència de la magnitud de l’actual crisi que a més de sanitària ha esdevingut econòmica, i readaptin i actualitzin el sistema, a tots nivells, per facilitar i accelerar la implementació d’instruments per superar-la.

Des de la Cecot s’insisteix a les administracions que la situació econòmica i els riscos sanitaris són tan importants que les solucions no vindran mai d’un únic actor, per més poder de gestió de competències que aquest tingui. Han de ser, i seran, el resultat del diàleg i de consensos amplis. “Cal una complicitat transversal entre agents polítics, socials i econòmics que tingui prou força com per dur a terme els canvis necessaris i trencar les inèrcies que s’han demostrat caduques o ineficients. I ja anticipo que a la Cecot volem corresponsabilitzar-nos en aquesta reactivació per això la primera de les nostres propostes és crear un model cooperatiu entre administració, societat i agents econòmics per assumir col·lectivament els reptes que se’ns plantegen, tant en l’àmbit sanitari com en l’econòmic. Sense aquest compromís comú, no es podran desenvolupar les mesures que necessita el país per avançar”.   

A ulls del Comitè Executiu de la Cecot, cap de les administracions ha entès la importància d’apoderar la societat civil i el potencial de treballar coordinadament per reduir l’impacte de problemàtiques com la Covid-19 i per escurçar el temps dels impactes que poden resultar nocius. “Ràpid i bé no sempre estan contraposats”, recorda Abad.

És per això que el primer eix del document de mesures es centra en ”Propostes per crear escenaris reals i operatius de concertació i de col·laboració publicoprivada” i concreta dues accions com són la creació de dues taules de diàleg i treball permanents:

  • Una taula destinada a la gestió de la crisi sanitària on participin àrea de salut, experts de l’àmbit sanitari i representants del món de l’empresa. Ex: de la mateixa manera que estem impulsant els cribratges massius a les empreses, mitjançant els Serveis de Prevenció d’aquestes, també podrien participar com a agent complementari per accelerar el pla de vacunació, tan bon punt hi hagi vacunes.  
  • Una altra taula destinada a la gestió de la crisi econòmica on participin l’administració, experts i docents en economia i representants del món de l’empresa, amb perfils de diferents sectors d’activitat i de diferents grandàries d’empresa.

Una altra de les propostes dins d’aquest capítol passaria per l’elaboració i execució de programes de comunicació a la ciutadania per fomentar el consum de productes de proximitat, i fer incidència en els avantatges tant a nivell microeconòmic i macroeconòmic, com en la sostenibilitat.

 

Eixos d’actuació sota els que s’organitzen les propostes Cecot:

1. Per crear escenaris reals i operatius de concertació i de col·laboració publicoprivada

2. Per millorar la fiscalitat de les empreses i els autònoms

3. Per ordenar i fer més eficient el mercat laboral

4. De millora de les prestacions socials a la seguretat social i de les cotitzacions que fan les empreses

5. Per desenvolupar el talent de la societat

6. Per fomentar l’emprenedoria

7. Per accelerar la transició energètica i ordenar el mercat elèctric

8. Per la reactivació del comerç internacional

9. Per impulsar la transformació digital

10. Per impulsar la reindustrialització

11. Per millorar la competitivitat de les empreses

12. Per la reforma de la justícia

13. Propostes mercantils

14. Per implementar l’economia circular entre les empreses

15. Per impulsar el creixement demogràfic: incentivar la natalitat i impulsar la selecció en origen dels immigrants

16. Per la reforma de l’Administració Pública

17. Propostes en relació al Pla de Recuperació Econòmica amb fons europeus

DESCARREGUEU EL DOCUMENT COMPLERT AQUÍ.