La Cecot col·laborarà amb el Departament de Treball per la integració de persones refugiades mitjançant la intermediació laboral

La patronal catalana i el Departament de Treball, Afers Socials i Família de la Generalitat de Catalunya disposen d’un conveni de col·laboració per fomentar la integració laboral de persones sol·licitants de protecció internacional o refugiades a Catalunya.
  • Els tècnics de l’àrea de Borsa de Treball de la Cecot treballaran conjuntament amb els professionals de les entitats d’acollida de persones refugiades amb la finalitat d’incloure-les en processos d’inserció laboral.

El secretari general de la Cecot, David Garrofé, i el Secretari d'Igualtat, Migracions i Ciutadania de la Generalitat de Catalunya, Oriol Amorós, es van donar cita el passat dijous 7 de març per donar compliment del conveni de col·laboració signat a principis de gener entre Josep Ginesta, secretari general del Departament de Treball i Antoni Abad, president de la Cecot i que, mitjançant la Secretaria d’Igualtat, Migracions i Ciutadania (SIMC), té per objecte fomentar la integració laboral de persones sol·licitants de protecció internacional o refugiades a Catalunya per la via de l’estimulació d’accions d’intermediació laboral.

El personal tècnic de la Borsa de Treball de la Cecot gestionarà la relació de perfils laborals lliurada per la SIMC amb la finalitat que les persones sol·licitants de protecció internacional o refugiades amb autorització per a treballar, tinguin l’oportunitat d’accedir a una oferta de feina. L’equip tècnic mantindrà els paràmetres de qualitat de les ofertes de treball que gestiona habitualment i que es defineixen per: prioritzar la vinculació dels seus perfils sense excloure altres possibles demandes en cas que les primeres no es produeixin; garantir ofertes de treball de durada mínima d’un mes; vetllar per la igualtat de tracte i la no discriminació en l’accés al mercat laboral de les ofertes que es presentin i vetllar pel compliment de les condicions laborals establertes pel marc legal (retribucions segons conveni, jornades, horaris, etc.).

La Cecot incorporarà, doncs, els cv de persones amb les característiques ja citades en els processos habituals de selecció i servei de borsa de treball per tal de cobrir les demandes de feina realitzades per empreses associades.

La Cecot i la SIMC han constituït una comissió mixta de seguiment, composada per dues persones en representació tècnica del Comitè per a l’Acollida de les Persones Refugiades i dues de l’organització de representació empresarial.

 

Principals motivacions del conveni

Ambdues organitzacions són conscients de la greu crisi humanitària existent a Europa com a conseqüència del desplaçament forçat de milers de persones a causa de la pobresa, la guerra i la violència en els seus països d’origen i aquestes persones cerquen un espai de seguretat, llibertat i respecte dels drets humans.

Per la seva part, la Generalitat de Catalunya ha posat en marxa els mecanismes jurídics i econòmics necessaris per tal d’establir el Programa Català de Refugi, que pretén fer un pas endavant i reafirmar el seu compromís amb els drets humans i la solidaritat activa atenent, a més a més, al fort impuls humanitari de la societat catalana envers la protecció internacional. Aquest Programa integra, entre d’altres objectius l’impuls d’actuacions adreçades a la inserció laboral, al coneixement de les llengües i a l’establiment de vincles socials.

Per part de la Cecot, és una organització empresarial que ja el mes de maig de 2017 es va manifestar públicament a favor de l’acollida de persones refugiades. Una part fonamental dels Tractats de la Unió, que regulen el que coneixem com espai Schengen, ha estat suspesa a bona part del territori europeu, el que suposa atemptar directament contra la llibertat de moviment de les persones i les relacions econòmiques entre regions i pobles europeus. La Cecot considera que allò que ara és un problema per una part important de la població ha de ser governat i gestionat per tal que pugui significar una oportunitat tant per les persones que necessiten protecció, com pel conjunt de la nostra societat. Més enllà d’això, l’organització empresarial opina que cal una reacció perquè la Unió Europea es dignifiqui a ella mateixa com una terra d’acollida que proveeixi de refugi a la gent perseguida i que els obri un món d’oportunitats per a la recerca d’una vida millor i els permeti aportar a les nostres economies les seves habilitats i capacitats. Que l’impacte positiu ha de ser gestionat pels governants i per la societat civil. Entenent que la mobilitat internacional de les persones és un fet que beneficia les economies dels països, que hi ha una relació directa entre la immigració i el desenvolupament econòmic de cada país.