La Cecot a favor de reduir el nivell d’economia submergida i aflorar recursos que es destinin a pal·liar els efectes de la crisi econòmica

Aquesta setmana el Congrés dels Diputats ha aprovat el Projecte de Llei de Mesures de Prevenció i Lluita contra el Frau Fiscal que a partir d’ara seguirà el seu curs, en primera instància cap al Senat
  • Abad: “el 2016 ja vam recolzar mesures de limitació de l’efectiu i just fa un any vam demanar al Govern d’Espanya que actués de forma decidida i contundent contra el frau fiscal i la corrupció per tal d’aflorar una part significativa dels recursos que necessitava el país per pal·liar els efectes de la crisi econòmica”.  
  • Alguna de les esmenes que contempla de la Llei, com limitar a 1.000€ els pagaments en efectiu també als particulars pot tenir un impacte negatiu, a curt termini, sobre determinats sectors com el comerç. Algunes de les activitats d’aquest sector temen que la mesura freni el consum en un context de necessària reactivació econòmica.

 

El Congrés dels Diputats ha aprovat el Projecte de Llei de Mesures de Prevenció i Lluita contra el Frau Fiscal que segueix el seu curs cap al Senat.  Les mesures van formar part del paquet d’ajust que el Ministeri d’Hisenda va fer arribar a la UE l’any 2016 per reduir el dèficit estatal. Any en què la Cecot va posicionar-se públicament a favor de la mesura de rebaixar de 2.500 a 1.000€ el límit per als pagaments en efectiu. Aquell any, igual que ara, l’organització ja traslladava la visió que en un món globalitzat i digitalitzat com el que s’estava vivint, el pagament en efectiu s’havia d’anar reduint al màxim.

“Amb l’impacte de la pandèmia a tots nivells, que a més ha accelerat la transformació digital de les empreses per adaptar-se als nous hàbits de consum, aquesta proposta és més que vigent”, ratifica Antoni Abad, president de la Cecot, “han passat ja cinc anys des que vam celebrar unes mesures que enteníem com una forma efectiva de lluitar contra l’economia submergida del país, amb nivells superiors a un 25% de l’activitat econòmica. Actualment, aquestes mesures han de permetre aflorar recursos perquè el país pugui pal·liar els efectes de la crisi i reactivar-se. Deixeu-me dir, però, que la lentitud de les administracions i dels executius és un fre redundant a moltes de les millores que necessitem”.  En aquest sentit des de la Cecot s’insisteix a aprofitar la irrupció de la Covid-19 per fer els canvis disruptius que fa anys es demanden en quant a model econòmic, marc laboral o altres reformes estructurals “més que detectades i compartides pels agents econòmics i socials, i fins ara sempre subjectes a cicles polítics i no a les necessitats de la societat”.

La Cecot celebra doncs que s’avanci en la reducció de l’economia submergida perquè suposa un “frau fiscal majúscul amb perjudici directe a tota la ciutadania i la competència deslleial entre les empreses”. Ara bé, també remarca que “aquesta Llei ha d’aplicar-se per combatre l'economia submergida i el gran frau fiscal i no pot convertir-se en una eina de major fiscalització a qui ja està fiscalitzat”, denuncia Abad.

La lluita contra l’economia submergida és una demanda històrica de la Cecot dins  la seva proposta de reforma fiscal que, a més de mesures per limitar l’economia submergida i afavorir l’harmonització fiscal, inclou millores en la llei general tributària, la hisenda municipal i les tributacions directes i indirectes. La demanda forma part del punt 2. Propostes per millorar la fiscalitat de les empreses i els autònoms del document Cecot #UpandGo d’acció patronal

En relació a la proposta, dins del text del Projecte de Llei que fa referència a les que les SOCIMI (societats cotitzades d’inversió immobiliària) tributin al 15% pels seus beneficis no distribuïts, “creiem que aquesta premissa es podria aplicar més enllà de les SOCIMI, com a mecanisme per promoure la capitalització de les empreses”, proposa el president de la Cecot.

 

El moment i l’impacte per sectors

Entre les mesures i esmenes del Projecte de Llei, la relativa a limitar a 1.000€ els pagaments en efectiu a particulars, ha fet saltar l’alarma d’algunes activitats dins del sector del comerç que temen que la mesura freni el consum en un context de reactivació econòmica. Segons dades del BCE, el 83% de les operacions a Espanya encara es realitzen en efectiu i en el cas del comerç el 60% de les vendes encara es realitzen en metàl·lic.

En aquest punt, des de la Cecot es proposa que el Govern valori implantar la reducció als particulars de manera esglaonada en dos anys per facilitar l’adaptació de tots els afectats, sota context Covid-19, especialment els clients.