Actualitat

La Cecot fa un crit d’alerta sobre l’ús de les filtracions en relació a les mesures de prevenció de la COVID-19 i demana posar-hi seny

Entenent perfectament les dinàmiques de la roda informativa actual i la necessitat de la immediatesa de la informació, des de la Cecot fem un toc d’alerta tant a Governs com a mitjans de comunicació per evitar l’alt grau de desconcert que estem vivint els darrers dies.
  • Abad: “les empreses estan gestionant en entorns VUCA des de l’anterior crisi i el marge de temps d’adaptació a entorns canviants actualment és molt curt. Ara bé, fora desitjables per part dels dirigents polítics que les ajudessin a gestionar tot facilitant informacions un cop acordades i formalitzades”.

Posant per davant que, des del sector empresarial podem entendre el gran repte que suposa per als actuals Governs la gestió d’una pandèmia com la que estem vivint, no els eximeix de vehicular una comunicació clara, concisa i honesta que traslladi confiança a la ciutadania per poder actuar en conseqüència.

A l’espera de conèixer oficialment noves mesures proposades pel Govern en el marc del PROCICAT, a la Cecot tenim col·lapsats els nostres canals de comunicació amb les empreses associades que necessiten verificar les informacions que estan facilitant els mitjans de comunicació. Qualsevol mesura que es prengui té conseqüència directa sobre els ciutadans però també sobre l’activitat econòmica.

Les empreses i autònoms necessiten certeses per poder reorganitzar, planificar i preveure el desenvolupament de l’activitat. Per molta capacitat adaptativa que les organitzacions puguin desenvolupar, i la majoria d’empreses catalanes la tenen, necessiten tenir certeses per fer una correcta gestió dels recursos i les plantilles.

Els dirigents públics haurien de tenir present la gestió de les expectatives i el grau de desconfiança al que s’està arribant darrerament en la gestió de crisi que s’està fent. Exemples com ara l’anunci d’ajuts per autònoms fa uns mesos que quan baixaves a operativitzar-los va resultar que gran part dels interpel·lats no en podien optar, el col·lapse del SEPE al mes d’abril per la gestió d’ERTOs que encara cueja i fa preveure un segon col·lapse si les administracions segueixen sense cooperar entre elles, abans d’ahir a la Cecot vam tornar a quedar col·lapsats pels dubtes sobre l’obligatorietat del teletreball a les empreses arrel de declaracions públiques als mitjans; ahir vam tornar a quedar col·lapsats perquè el sistema de tramitació dels ajuts a bars i restaurants i centres d’estètica que començava a les 9h va fallar tot el dia. I avui ja tots els mitjans informen d’unes mesures que encara ha d’aprovar i publicar oficialment el PROCICAT i torna a generar soroll i no aporta cap mena de valor dins l’engranatge empresarial donat que fins que no sigui oficial no es poden prendre les mesures internes pertinents.

Tot això genera unes expectatives que acaben minant fins a la persona més comprensiva i us podem assegurar que les persones que estem al capdavant d’empreses podem entendre perfectament la dificultat que comporta gestionar una crisi com l’actual on s’han de prendre decisions impopulars i dures”, explica Antoni Abad, president de la Cecot, “ara bé, s’han de poder comunicar en temps, amb concrecions, argumentari i instruccions molt concises i clares”.

En relació als professionals dels mitjans de comunicació, des de la Cecot se’ls interpel·la a ajudin a posar seny en el tractament de determinades informacions. La pressió que a vegades exerceixen sobre els portaveus per la necessitat d’obtenir un titular provoca que s’acabin fent declaracions desafortunades, fruit d’una reacció improvisada, que acaben generant més soroll a la sobre informació a la que ja estem sotmesos, socialment.