Hem posat en marxa un punt de recàrrega de vehicle elèctric pels qui formeu part de les empreses associades!
- El nostre repte de fer evolucionar el creixement econòmic tenint cura d’un equilibri amb l’entorn i el medi ambient ha passat els darrers anys per reivindicar l’autogeneració d’electricitat, allunyar el teixit empresarial de la petjada de carboni o bé impulsar projectes d’economia circular.
- La tasca de conscienciació en l’ús d’energies menys contaminants ens ha dut a recolzar la introducció del vehicle elèctric instal·lant un primer punt de recàrrega en la seva seu central.
El passat mes de gener vam instal·lar un punt de recàrrega per vehicles elèctrics que aquest mes de març es posarà en marxa perquè les persones que formen part de les empreses associades a l’entitat puguin recarregar el seu vehicle elèctric de manera gratuïta en horari d’apertura de l’edifici institucional.
“Posar un punt de recàrrega no deixa de ser anecdòtic tenint en compte la gran estratègia de transició energètica que necessitarà el país”, comenta Antoni Abad, president de la patronal catalana, “tanmateix els avenços també venen de la suma de petites accions, com ho pot ser aquesta”. Des de l'entitat, d’orígens industrials en la nostra constitució, hem treballat amb molta intensitat l’àmbit de les energies ja que esdevenen un factor estratègic de competitivitat empresarial i, alhora, element de desenvolupament econòmic i de benestar social d’un territori.
Precisament per aquesta dualitat entre creixement econòmic i el respecte amb l’entorn per afavorir la cohesió social, és perquè des de l’entitat cerquem vies i alternatives que permetin dibuixar sistemes sostenibles. Des del passat mes de novembre, formem part de l’Assemblea Urbana de Catalunya, l’ens encarregat d’elaborar l'Agenda Urbana de Catalunya per afrontar els reptes tecnològics, ambientals, energètics i de cohesió social. El compromís de tots els integrants és el de l’assoliment d’un model de desenvolupament urbà que sigui sostenible des de les tres dimensions: la social, l’ambiental i l’econòmica.
En aquest sentit, des de la Cecot hem demanat reiteradament a les administracions el treballar de manera conjunta, agents econòmics, socials i els diferents nivells de l'administració pública sobre temes estructurals que han d'ajudar-nos al progrés econòmic i a l'apoderament de la societat. L'Assemblea Urbana de Catalunya, que persegueix diagnosticar, analitzar, discutir, debatre, proposar i, finalment, validar l'orientació de les polítiques urbanes pels propers anys és una bona oportunitat per fer efectiu aquest lideratge col·laboratiu i co-participat que sovint reivindica la Cecot.
Més enllà de les constants demandes en el canvi de model del sistema elèctric o dels sistemes tarifaris tant elèctrics com gasístics que depenen de les voluntats polítiques dels governants de torn, hem anat obrint línies de treball en la cerca de fer més sostenible el desenvolupament econòmic com, per exemple, la línia de treball relacionada amb l’economia circular amb la que sí podem avançar en la sensibilització sobre els equips directius i de governança de les empreses mentre s’analitzen les problemàtiques, repercussió o necessitats administratives que poden ser necessàries per implementar-se.
S’estima que gràcies a l’Economia Circular es podria generar, d’aquí a 2030, un benefici de més 1,8 bilions d’euros al conjunt de la UE (0.9 bilions més que amb el model actual) a més d’un estalvi en matèries primeres per part de la indústria que podria arribar al 8% de la facturació anual de la Unió Europea. Segons el Ministeri d’Economia, Indústria i Competitivitat, els llocs de treball podrien créixer un 1% si hagués un canvi de model a nivell europeu.
L’economia circular és un concepte econòmic que s’inclou en el marc del desenvolupament sostenible i que té per objectiu la producció de béns i serveis al mateix temps que es redueix el consum i malbaratament de matèries primes, aigua i fonts d’energia. Es tracta d’implementar una nova economia, circular –no lineal-, basada en el principi de “tancar el cicle de vida” de productes, serveis, residus, materials , aigua i energia. Parafrasejant el director de la Fundació Cecot Innovació durant la presentació de l’eina d’autodiagnosi de Circularitat a les empreses, “aquesta realitat ens ha fet buscar i treballar en noves estratègies de competitivitat empresarial basades en la sostenibilitat i que puguin ser útils per a les nostres empreses”. És per això que el mes d’abril la Cecot, amb el suport de l’Agencia de Residus de Catalunya, va desenvolupar una eina per ajudar a les empreses a posicionar-se en un nou mapa d’actuació basat en la sostenibilitat que ajudi a definir la seva pròpia estratègia d’innovació dins d’un nou paradigma basat en l’economia circular.
Sigui com sigui, l’actual model econòmic lineal, basat en fabricar, usar i llençar, està arribant a la seva fi degut a l’esgotament de recursos i això obre la porta a treballar en noves estratègies de competitivitat on la Cecot hi serà sempre present.