Actualitat

Les empreses de l’audiovisual català il·luminaran de vermell edificis emblemàtics a tot Catalunya per donar visibilitat a un sector greument afectat per la Covid-19

Demà dijous 17 de setembre es durà a terme una concentració de professionals, associacions i empreses del sector d’esdeveniments i espectacles a Barcelona, Lleida, Tarragona i Girona de manera simultània amb més de 25 ciutats d’altres comunitats autònomes.
 • Vint-i-cinc associacions professionals de tota Espanya subscriuen un manifest de mesures urgents que es llegirà simultàniament.
 • L’APAC representa més de 100 empreses del sector que comptem amb unes 5.000 persones en plantilla i que indirectament donen ocupació a altres serveis auxiliars com fusteries, transport, magatzems o càterings. 

“Posem per davant que el COVID-19 té afectació directa a tota la ciutadania i empreses i en som ben conscients”, afirma Joan Carles Martín, president de l’Apac, “tanmateix volem cridar l’atenció de les autoritats i dels mitjans de comunicació sobre l’impacte que està tenint en concret sobre les empreses del sector de l’audiovisual. Un sector que, contradictòriament a la seva essència, sovint queda relegat i invisible darrera d’altres sectors com les productores o els artistes”.

A Catalunya, aquestes empreses que es dediquen a l’organització i muntatge de congressos i esdeveniments, van començar a patir l’impacte del COVID-19 en el moment que es va anul·lar el Mobile World Congress. Immediatament després van anul·lar-se tots els congressos mèdics i de farmàcia previstos el març a Barcelona fent caure les contractacions en un 70%. Amb l’estat d’alarma, on també queden anul·lats tots els esdeveniments culturals, el tancament de teatres, exposicions, etc. el sector ja pateix el 100% de la caiguda de contractes i, de retruc, la facturació.

L’APAC s’ha adherit, doncs, a la coorganització del moviment #redalert #wemakeevents, promogut en un primer moment per PLASA però que ràpidament ha agafat una dimensió mundial i és referent en quant a reivindicacions del sector vers a les Administracions.

En el cas d’Espanya s’ha traduït el lema al Gallec, Euskera, Català i Valencià i a Catalunya el moviment està recolzat per les entitats APAC, APPORTE, ATECAT, MUTE, FECALON,  PEATE i TECNICAT a més  d’empreses, tècnics i particulars del sector que no pertanyen a cap associació però volen aportar el seu gra de sorra.

Aquest esdeveniment consisteix en una concentració estàtica de persones que pretén sensibilitzar a la població i a les administracions del problema que està patint el sector per la crisi del coronavirus, amb una posada en escena que pretén impactar a l’observador i faci visible la vulnerabilitat i el desemparament actual en el qual està immersa aquesta important indústria del país.

La concentració té 3 objectius principals:

 1. Fer visible i donar veu a un sector poc conegut per la nostra societat, responsable de dur a terme la majoria d’esdeveniments i espectacles de tota mena i de la crisi en la qual està immers en el moment actual.
 2. Conscienciar a la societat que la seguretat als esdeveniments es garanteix per damunt de qualsevol altre aspecte i que cal recuperar el costum del públic d’assistir i gaudir d’aquests esdeveniments amb totes les garanties necessàries.
 3. Reclamar a les administracions la necessitat de protegir i estimular el sector, facilitant que els esdeveniments es puguin dur a terme i impulsant la contractació i programació de les activitats culturals i de lleure per defensar, no només el sector, sinó també el lliure accés de la ciutadania a aquests esdeveniments i, per tant, reactivar l’economia.

 

MOBILITZACIONS durant el 17 de setembre

La mobilització té dos àmbits d’actuació, d’una banda la posada en escena en la qual centenars de treballadors del sector realitzen un acte estàtic al costat d’un dels elements característics de la professió; i de l’altra, la il·luminació i projecció en diversos edificis de la ciutat de color vermell, el color característic del moviment #redalert

A Catalunya s’han programat accions a les 4 províncies:

BARCELONA

A Barcelona s’ha escollit el districte de Sants-Montjuïc i en particular l’avinguda de la reina Maria Cristina pel seu significat arquitectònic i com a emblema d’identificació de la ciutat de Barcelona, reconegut a tot Europa i referent a l’hora de fer-hi nombrosos actes (concerts, esdeveniments de prestigi internacional, festes de la Mercè). Acollirà prop de 500 professionals amb els seus flight case.

S’il·luminarà de color vermell:

  1. El MNAC façana principal
  2. Skytrackers del MNAC
  3. Les columnes jòniques de Puig i Cadafalch
  4. Les fonts de Montjuïc
  5. Les torres venecianes

GIRONA

L’emplaçament escollit per la concentració i acció amb els flight case es a la Plaça de la Copa, situat als Jardins de la Devesa, lloc emblemàtic de la ciutat on es celebren molts actes de caire cultural durant l’any.

S’il·luminarà de color vermell:

  1. Façana de l’ajuntament de Girona
  2. Façana de la Catedral i de Sant Fèlix

LLEIDA

L’emplaçament escollit per la concentració i acció amb els flight case és davant de la Llotja de Lleida.

S’il·luminarà de color vermell:

  1. Façana de la Llotja de Lleida
  2. Façana de la Seu Vella de Lleida
  3. Façana del Teatre Municipal de Balaguer i de l’església de Sta. Mª de Balaguer

TARRAGONA

L’emplaçament escollit per la concentració i acció amb els flight case i il·luminació en vermell és davant de la Catedral de Tarragona.

 

PROGRAMA

Tarragona: 19:30 / Lleida: 18:30 / Girona: 20h  / Barcelona: 20h

-Inici de l’acte

-Encesa de la il·luminació

-Lectura del manifest

 

ASSOCIACIONS ADHERIDES AL MOVIMENT #redalert #wemakeevents #alertaroja #hacemoseventos  #alertavermella #femesdeveniments  

 • APAC - Associació de Professionals de l’Audiovisual Catalá
 • AFIAL - Asociación de Fabricantes e importadores de los sectores de Sonido, Iluminación y Tecnología Audiovisual
 • ASPEC - Asociación Nacional de Carpas y de Instalaciones Temporales.
 • ANITEC - Asociación Nacional de la Industria Técnica para el Evento y la Cultura.
 • ACOPLE - Asociación Española de Agencias Profesionales del Espectáculo.
 • APPORTE - Asociación de Profesionales de la Producción y la Realización Técnica del Espectáculo.
 • AEPEA - Asociación de Empresas Productoras de Eventos de Andalucía.
 • FIAVE – Federación de la Industria Audiovisual y Eventos
 • FECALON – Federació Catalana de Locals d’Oci Nocturn.
 • PEATE - Plataforma Estatal de Asociaciones de Técnicos del Espectáculo. (Composada per 15 associacions/sindicats)
 • APTAECAN Asociación profesional de Técnicos de las Artes Escénicas de Canarias.
 • APTAEEX Asociación profesional de Técnicos de las Artes Escénicas y Eventos de Extremadura.
 • APTAMAD Asociación Profesionales de Técnicos Audiovisuales de Madrid.
 • TECNICAT Sindicat del personal del Sindicat Tècnics del Espectacle.
 • ATECAT Associació Sindical de Téniques i Tècnics de Espectacle de Catalunya.
 • ASTAVEA Asociación Sindical técnicos audiovisuales y escénicos de Aragón.
 • ATEPV Associació de Tècnics del país Valenciá.
 • ARE Asociación de Regiduría de Espectáculos.
 • ATEA Asociación de técnicos /as de eventos y espectáculos de Andalucía.
 • TESGAL asociación sindical de professionais técnicos do espectáculo.
 • APTAEA asociación profesional de técnicos audiovisuales y del espectáculo de Asturias.
 • ATEC asociación de técnicos del espectáculo de Cantabria.
 • ATEN asociación de técnicos de espectáculos de Navarra.
 • MURCIA TECNICA DEL ESPECTACULO. Asociación Murcia Técnica del espectáculo.
 • TEKNIKARORIOK sindicato de trabajadores de espectáculos, eventos y artes escénicas de la CAV